Trivsel
0   3

Trivselsrapport: Eleverne vil have mere fællesskab i undervisningen

Udskolingselever savner mere tværfaglighed og anderledes undervisning i forhold til de tidligere klassetrin. Lærerne har dog svært ved at finde overskuddet, lyder det i ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

"Må vi gå udenfor og lave opgaven?"

Det klassiske spørgsmål svarer læreren ifølge eleverne alt for ofte nej til. Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet udgav før påske en undersøgelse om, hvad eleverne mangler for at trives bedre. Og der siger eleverne, at de savner mere tværfaglighed og aktivitetsfyldt undervisning, gerne med parallelklasserne.

Artiklen fortsætter under banneret

"Når man spørger eleverne, hvad de forbinder med trivsel, så er det meget at være åben over for andre og have det sjovt sammen  på tværs af alder, køn og klassetrin. Eleverne udtrykker, at man godt kan blive lidt fastlåst i klassekonstellationen, og at de rigtig gerne vil have mulighed for at bryde med de faste roller og sociale mønstre. Derfor efterspørger de mere aktiverende undervisning, hvor de kan snakke med nogle forskellige og ryste posen lidt"., siger en af forfatterne til undersøgelsen Mette Marie Kristensen, der fortæller, at undersøgelsens forskeres fornemmelse er, at der er fokus på trivsel i indskolingen, men den glemmes lidt i udskolingen. Undersøgelsen har derfor været rettet mod udskolingen.

Blandt elevernes forslag til anderledes aktiviteter er blandt andet temadage på tværs af klasserne, flere kreative fag og teater, hvor man lærer at stå frem foran klassen og sige noget.

Hvad er trivsel for eleverne?

"Hvis alle var lidt mere åbne. Så tror jeg, det ville blive rigtig godt".

"Det er en blanding af at være fysisk aktiv og være sammen med nogle andre mennesker".

"At man har nogle at arbejde sammen med, så man ikke arbejder helt selv".

"At have nogle gode lærere".

"Hvis man ikke har nogle venner, så kan man ligesom ikke trives i skolen".

Kilde: Uddrag af citater fra workshops med elever. Rapporten Trivsel i folkeskolen - en behovsundersøgelse. Af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

 

Dilemma mellem faglighed og trivsel

SIF har været ude på fem skoler og talt med udskolingseleverne i workshops. Pædagoger, lærere og ledere er også blevet interviewet i undersøgelsen. Mange lærere var i høj grad enige med eleverne i, at man godt kan arbejde mere på at rykke undervisningen ud af klasseværelset.

"Der sker også et eller andet, når man er ude sammen med børnene, lige meget hvad det er. Den måde, vi er sammen med dem på, og den måde de er sammen, det er bare noget helt andet", lyder det fra en af de interviewede lærere i undersøgelsen.

Men samtidig udtrykker flere af lærerne, at det kan være svært at inkorporere at få plads til både faglighed og trivsel i undervisningen.

"Man føler nogle gange, at det bliver sådan en ekstra ting, man skal lave. Det her med, at man skal tænke trivsel ind i matematikbogen, det kan være svært at få lavet den kobling og lige overskue det. Der kommer også så mange nye ting", siger en af lærerne, og SIF-forskeren uddyber:

"Vi hører fra lærerne, at det kan være svært at få trivslen ind i undervisningen. De vil gerne, men de skal også selv have overskud til det. Vi kan se en rød tråd i, at hvis læreren ikke selv trives, så er det svært at give trivsel videre til eleverne. Ligesom at de siger, det er svært at  skabe en god relation med eleverne, hvis man ikke har det godt", siger Mette Marie Kristensen, der præsenterer løsninger:

"Derfor efterspørger lærerne konkrete trivsels-strategier på skolerne, så man ikke er alene med trivsels-dagsordenen. På den måde kan de få værktøjer og rammer til rådighed, så det er nemt at inkorporere trivslen".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ