Pisa
0   3

Før Pisa: Kinesiske skole-droppere er ikke med

Når Pisa offentliggøres om fire uger, kommer diskussionen om snyd igen. Stikprøverne er i orden, lover OECD's Pisa-team, men Pisa omfatter bare kun de 15-årige, der stadig går i skole. Og en femtedel af Shanghais 15-årige går ikke i skole.

Senest har direktør for OECD-kontoret bag Pisa-undersøgelserne, Andreas Schleicher, i et amerikansk webinar forud for Pisa 2015-offentliggørelsen punkteret myten om, at de lande, der klarer sig godt i Pisa, nøje udvælger de 15-årige, der får lov at tage testen:

"Realiteten er, at alle stikprøver er fuldt repræsentative og udtrukket på videnskabeligt grundlag", påpeger han og understreger, at Pisa-stikprøven er repræsentativ for samtlige 15-årige, der stadig går i skole. 

Artiklen fortsætter under banneret

Men der er ganske stor forskel fra land til land på, hvor stor en del af de 15-årige, der går i skole, og det kan til gengæld få betydning for et lands Pisa-resultater, for hvis de fagligt og socialt svage er droppet ud før 15-års-alderen, er der jo kun de socialt og fagligt stærkere tilbage at måle på.

En tiendedel af danske 15-årige er droppet ud

I Danmark går lige over 90 procent af de 15-årige i skole. De går på folkeskoler, efterskoler, friskoler, specialskoler og en mindre andel i gymnasiet eller på en erhvervsuddannelse. Og derfor besøgte testadministratorer fra det danske Pisa-konsortium skoler inden for alle kategorierne, da de testede stikprøven på omkring 9000 danskere med fødselsår 1999 i foråret 2015. De sidste 10 procent, der af den ene eller den anden årsag er droppet ud af skolesystemet, er ikke omfattet af Pisa-undersøgelsen.

Men Danmark ligger pænt lige over gennemsnittet - i OECD-landene generelt er det 89 procent af de 15-årige, der stadig er i skolesystemet. I USA er det faktisk kun 84 procent af de 15-årige, der stadig går i skole, og i Shanghai, der toppede den seneste Pisa, er det kun 79 procent af de 15-årige, der går i skole. Godt en femtedel af Shanghais 15-årige - formentlig især dem med de ringeste skolekundskaber - er altså helt officielt ikke en del af Pisa-undersøgelsen. Samtidig er Shanghai på ingen måde repræsentativ for den femtedel af verdens befolkning, der bor i Kina.

En kinesisk oase

Der er massiv ulighed i uddannelse i Kina, og ifølge Hong Kong-avisen South China Morning Post er Shanghai dels en ekstremt velhavende by, dels en 'oase af høje standarder og gavmild regeringsstøtte'. Byen bruger fire gange så mange penge per elev som det kinesiske gennemsnit.

"Shanghai er en undtagelse og på ingen måde repræsentativ for Kina", sagde Jiang Xueqin, vicerektor på gymnasiet ved Tsinghua Universitet i Beijing, til avisen i forbindelse med Shanghais topresultat. "Det er en international by, hvor indbyggerne går meget op i uddannelse, og hvor der er mange universiteter".

Rige Shanghai-forældre bruger ofte omkring 6000 yuan (svarer til danske kroner) på engelsk- og matematik-tutorer til deres børn og 9600 yuan på weekendundervisning, fortæller han.

Og en analyse fra Shanghai Academy of Educational Sciences har vist, at Shanghai også ligger i verdenstoppen, når det gælder tid til lektier. Byens skoleelever bruger i gennemsnit 13,8 timer om ugen på hjemmearbejde mod et internationalt gennemsnit på syv timer.

I den nye Pisa-undersøgelse, som offentliggøres 6. december, indgår Shanghai ikke længere som selvstændigt 'land' i Pisa, men som en del af fire kinesiske provinser, der deltager i Pisa sammen, oplyser Andreas Schleicher.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ