Pisa-undersøgelserne beskæftiger sig kun med den andel af de 15-årige, der fortsat går i skole. I Shanghai, der toppede ranglisten i den seneste Pisa, har en femtedel forladt skolen, inden de fyldte 15.

Før Pisa: Kinesiske skole-droppere er ikke med

Når Pisa offentliggøres om fire uger, kommer diskussionen om snyd igen. Stikprøverne er i orden, lover OECD's Pisa-team, men Pisa omfatter bare kun de 15-årige, der stadig går i skole. Og en femtedel af Shanghais 15-årige går ikke i skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Smugkig på Pisas science-opgaver

Senest har direktør for OECD-kontoret bag Pisa-undersøgelserne, Andreas Schleicher, i et amerikansk webinar forud for Pisa 2015-offentliggørelsen punkteret myten om, at de lande, der klarer sig godt i Pisa, nøje udvælger de 15-årige, der får lov at tage testen:

"Realiteten er, at alle stikprøver er fuldt repræsentative og udtrukket på videnskabeligt grundlag", påpeger han og understreger, at Pisa-stikprøven er repræsentativ for samtlige 15-årige, der stadig går i skole. 

Men der er ganske stor forskel fra land til land på, hvor stor en del af de 15-årige, der går i skole, og det kan til gengæld få betydning for et lands Pisa-resultater, for hvis de fagligt og socialt svage er droppet ud før 15-års-alderen, er der jo kun de socialt og fagligt stærkere tilbage at måle på.

En tiendedel af danske 15-årige er droppet ud

I Danmark går lige over 90 procent af de 15-årige i skole. De går på folkeskoler, efterskoler, friskoler, specialskoler og en mindre andel i gymnasiet eller på en erhvervsuddannelse. Og derfor besøgte testadministratorer fra det danske Pisa-konsortium skoler inden for alle kategorierne, da de testede stikprøven på omkring 9000 danskere med fødselsår 1999 i foråret 2015. De sidste 10 procent, der af den ene eller den anden årsag er droppet ud af skolesystemet, er ikke omfattet af Pisa-undersøgelsen.

Pisa-undersøgelsen går i gang i dag 

Men Danmark ligger pænt lige over gennemsnittet - i OECD-landene generelt er det 89 procent af de 15-årige, der stadig er i skolesystemet. I USA er det faktisk kun 84 procent af de 15-årige, der stadig går i skole, og i Shanghai, der toppede den seneste Pisa, er det kun 79 procent af de 15-årige, der går i skole. Godt en femtedel af Shanghais 15-årige - formentlig især dem med de ringeste skolekundskaber - er altså helt officielt ikke en del af Pisa-undersøgelsen. Samtidig er Shanghai på ingen måde repræsentativ for den femtedel af verdens befolkning, der bor i Kina.

En kinesisk oase

Der er massiv ulighed i uddannelse i Kina, og ifølge Hong Kong-avisen South China Morning Post er Shanghai dels en ekstremt velhavende by, dels en 'oase af høje standarder og gavmild regeringsstøtte'. Byen bruger fire gange så mange penge per elev som det kinesiske gennemsnit.

"Shanghai er en undtagelse og på ingen måde repræsentativ for Kina", sagde Jiang Xueqin, vicerektor på gymnasiet ved Tsinghua Universitet i Beijing, til avisen i forbindelse med Shanghais topresultat. "Det er en international by, hvor indbyggerne går meget op i uddannelse, og hvor der er mange universiteter".

Tænketank: OECD fortier kæmpe Pisa-problem i Shanghai

Rige Shanghai-forældre bruger ofte omkring 6000 yuan (svarer til danske kroner) på engelsk- og matematik-tutorer til deres børn og 9600 yuan på weekendundervisning, fortæller han.

Og en analyse fra Shanghai Academy of Educational Sciences har vist, at Shanghai også ligger i verdenstoppen, når det gælder tid til lektier. Byens skoleelever bruger i gennemsnit 13,8 timer om ugen på hjemmearbejde mod et internationalt gennemsnit på syv timer.

I den nye Pisa-undersøgelse, som offentliggøres 6. december, indgår Shanghai ikke længere som selvstændigt 'land' i Pisa, men som en del af fire kinesiske provinser, der deltager i Pisa sammen, oplyser Andreas Schleicher.

Læs mere

South China Morning Post

Powered by Labrador CMS