Elever fra Jin Cai Secondary School i Shanghai besøgte i efteråret 2011 6.B på Parkvejskolen i Birkerød. På billedet fremfører de et af H.C.Andersens eventyrer for deres danske jævnaldrende.

Tænketank: OECD fortier kæmpe Pisa-problem i Shanghai

”Jeg stoler på, at Pisa-resultaterne fra fx Portugal stammer fra et repræsentativt udsnit af 15-årige i portugisiske skoler. Men jeg har ingen tiltro til Pisa-resultaterne fra Kina". Sådan lyder det i en Pisa-kritisk blog fra den amerikanske tænketank Brookings Institute. Amerikanere og europæere er bare misundelige på Kina, svarer OECD.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tom Loveless fra Brookings Institute beskriver i sit Pisa-kritiske blogindlæg, hvordan skolesystemet i Shanghai ekskluderer de børn, der er flyttet fra fattige landdistrikter ind til byen med deres forældre. Eksklusionen baserer sig på et såkaldt hukou-system tilbage fra Maos tid, der inddelte befolkningen alt efter, hvilket område de kom fra. Selvom de kinesiske myndigheder ifølge Tom Loveless vedkender sig, at systemet er stærkt diskriminerende, så har reformerne trukket ud og det er blogindlæggets påstand, at Pisa-resultaterne fra Kina alene baserer sig på data fra de velstillede børn med den rette hukou-rang.

Skoleleder: 9.z-tv bliver overfortolket

"Myndighederne i Shanghai tæller kun børn med Shanghai-hukou, når de tæller befolkningen af 15-årige til ca. 108.000. Og OECD accepterer det tal. Det er som om de andre børn, hvilket er 120.000 eller flere, slet ikke eksisterer", hedder det i blogindlægget. Tom Loveless skriver videre:   

"Pisa-data fra Shanghai repræsenterer tilsyneladende kun den privilegerede del af de 15-årige, dem, der har Shanghai-hukou. Jeg ved det ikke med sikkerhed. Men i de fire datamængder fra Pisa 2012 er hverken hukous eller Kinas migrant-børn nævnt, ikke med et ord, ikke med et eneste pip".

I det britiske magasin Times Educational Supplement har Tom Loveless læst, at Kina har besluttet at deltage i Pisa 2015 som en samlet nation. "Lad os håbe, at Pisas bestyrelse til den tid har taget stærkt og effektivt fat i at få ryddet op i det rod, der omgiver Pisa-testene i Kina", skriver han.    

OEDC: Hvem snyder hvem?

Under overskriften "Snyder kineserne i Pisa eller snyder vi os selv?" svarer Pisas øverste chef, Andreas Schleicher, også i blogform, på kritikken:   

"Når en amerikaner eller en europæer vinder en olympisk guldmedalje, fejrer vi dem som helte. Når én fra Kina gør, er den første refleks ofte, at han eller hun må være dopet, eller hvis det er at påstå for meget, så må det være et resultat af umenneskelige træning", skriver Andreas Schleicher og drager paralleller herfra og til kritikken af Pisa-resultaterne fra Shanghai.

"Kun få timer efter resultaterne fra de seneste Pisa-målinger udnævnte Shanghais skolesystem som det førende, konkluderede Time Magazine, at kineserne måtte have snydt. De gad ikke læse den tekniske baggrund for Pisa 2012 i bilagene, som viser, at der ikke er snyd, overhovedet, involveret. De talte heller ikke med eksperterne, der havde udtrukket prøverne eller med de internationale revisorer, der omhyggeligt havde gennemgået og valideret prøven til Shanghai og de ​​andre lande", skriver Schleicher.

Se begge blogindlæg via linkene til højre.

Læs mere

 Tom Loveless' blogindlæg

Andreas Schleichers  blogindlæg