Natur/teknologi
1   3

Masseeksperiment om musiks betydning for læring

Danmarks største skoleeksperiment – Masseeksperimentet – handler i år om, hvad der sker i hjernen, når man hører musik. Det løber af stablen under Naturvidenskabsfestivalen i næste uge.

Omkring 30.000 elever fra børnehaveklasse til gymnasiet deltager. Det foregår på 450 skoler i landet. Og det er første gang, de musikalske hørefærdigheder undersøges hos børn og unge i sådan et omfattende eksperiment.

"Masseeksperimentet vil give os ny værdifuld viden om, hvad der sker i hjernen, når man lytter til eller spiller musik", siger professor Peter Vuust i en pressemeddelelse.

Eksperimentet er udviklet i samarbejde med forskere på Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet/Det Jyske Musikkonservatorium med Peter Vuust i spidsen.

"Det er ikke påvist, at musik forbedrer intelligensen, men noget tyder på, at aktiv musikudøvelse kan have betydning for vores arbejdshukommelse, altså vores evne til at fastholde og håndtere information. Musik er måske vejen til bedre læring i skolerne", siger han.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Musikquiz og husketest

Eleverne leverer data til forskerne ved at deltage i en musikquiz, hvor de skal vise deres evne til at høre forskel på små variationer i rytmer og melodier (prøv quizzen via linket under denne artikel). De skal også afprøve deres hukommelse i en test, hvor de skal huske talkombinationer på op til otte tal.

En af undersøgelserne ser på, om det giver samme kompetencer at lytte til musik som selv at udføre musik.

Eleverne får også mulighed for at downloade en app med fem forskellige spil, hvor de kan træne deres musikalske evner og så gennemgå en ny husketest.

"Dermed kan vi se, om hukommelsen forbedres ved at lytte til musik. Vi tror, det oftest vil være sådan, at hvis man er god til at skelne noder, rytmer og harmonier, så vil man også have gode færdigheder på andre områder", siger Peter Vuust.

Masseeksperimentet foregår over tre uger fra mandag den 26. september. Resultaterne vil blive samlet og de generelle tendenser bliver så offentliggjort senere på året.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.451 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
670 andre er allerede tilmeldt