Elever fra 7. klasse på Krogårdskolen i Greve lytter til musikstumper og rytmer - og svarer på musiktesten

Masseeksperiment om musiks betydning for læring

Danmarks største skoleeksperiment – Masseeksperimentet – handler i år om, hvad der sker i hjernen, når man hører musik. Det løber af stablen under Naturvidenskabsfestivalen i næste uge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring 30.000 elever fra børnehaveklasse til gymnasiet deltager. Det foregår på 450 skoler i landet. Og det er første gang, de musikalske hørefærdigheder undersøges hos børn og unge i sådan et omfattende eksperiment.

"Masseeksperimentet vil give os ny værdifuld viden om, hvad der sker i hjernen, når man lytter til eller spiller musik", siger professor Peter Vuust i en pressemeddelelse.

Eksperimentet er udviklet i samarbejde med forskere på Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet/Det Jyske Musikkonservatorium med Peter Vuust i spidsen.

Børn kan bedst lide den mad, de kender

"Det er ikke påvist, at musik forbedrer intelligensen, men noget tyder på, at aktiv musikudøvelse kan have betydning for vores arbejdshukommelse, altså vores evne til at fastholde og håndtere information. Musik er måske vejen til bedre læring i skolerne", siger han.

 

Musikquiz og husketest

Eleverne leverer data til forskerne ved at deltage i en musikquiz, hvor de skal vise deres evne til at høre forskel på små variationer i rytmer og melodier (prøv quizzen via linket under denne artikel). De skal også afprøve deres hukommelse i en test, hvor de skal huske talkombinationer på op til otte tal.

Hjerneforsker: Musik er den faglige udviklings fundament

En af undersøgelserne ser på, om det giver samme kompetencer at lytte til musik som selv at udføre musik.

Eleverne får også mulighed for at downloade en app med fem forskellige spil, hvor de kan træne deres musikalske evner og så gennemgå en ny husketest.

Masseeksperimentet: Skoler har dårlig akustik til gruppearbejde

"Dermed kan vi se, om hukommelsen forbedres ved at lytte til musik. Vi tror, det oftest vil være sådan, at hvis man er god til at skelne noder, rytmer og harmonier, så vil man også have gode færdigheder på andre områder", siger Peter Vuust.

Masseeksperimentet foregår over tre uger fra mandag den 26. september. Resultaterne vil blive samlet og de generelle tendenser bliver så offentliggjort senere på året.

Tæl svampekolonier og husk at lufte ud

Læs mere

Masseeksperimentets musikquiz

Læsmere på masseeksperimentet.dk