Børnehaveklasse
0   23

Ny efteruddannelse skabt til børnehaveklasseledere

Børnehaveklasseledere har længe kæmpet for at få efteruddannelse. Nu er Varde klar til at sende alle kommunens børnehaveklasseledere på et nyudviklet diplommodul. Målet er, at kurset kan bredes du til hele landet.

Varde Kommunes børnehaveklasseledere skal fra 1. februar næste år begynde et 20 ugers deltidskursus som løber hen over foråret. Undervejs vil de få mulighed for at afprøve teori, de lærer på kurset, i undervisningen.

Formand for Børnehaveklasseforeningen Pia Jessen er glad for, at det endelig lykkes at få et kursustilbud til børnehaveklasselederne.

"Vi mangler den her efter/videreuddannelse. Vi er jo pædagoguddannede børnehaveklasseledere og kommer med vores rigtig gode pædagoguddannelse. De gamle børnehaveklasseledere har måske i tidernes morgen fået nogle modulers uddannelse - men de nye pædagoger, som kommer ud, har ikke noget efteruddannelse målrettet børnehaveklassen. Man er autodidakt børnehaveklasseleder. Med reformen er der kommet flere faglige krav. Skolepædagogerne har fået tilbudt et diplommodul, og vores lærerkolleger får efteruddannelse, så vi synes bestemt, at det er noget, der halter bagefter", siger Pia Jessen.

Læringsmål for PD-modulet "Pædagogfaglighed og læreprocesser"

Efter gennemførelse af modulet er målet, at de studerende …

  • har viden om læring, didaktik og dannelse
  • kan anvende læringsteoretisk viden som grundlag for at planlægge, udføre, facilitere, dokumentere og evaluere læreprocesser, der tilgodeser barnet/den unges alsidige udvikling, læring og dannelse
  • kan bidrage til udvikling af fælles mål for og i samarbejdet mellem lærere og pædagoger
  • kan vurdere og fagligt begrunde, hvordan man kan anvende og udvikle pædagogfaglighed i den tværprofessionelle praksis 

Kilde:UC Lillebælt 

Realistisk efteruddannelsestilbud

Artiklen fortsætter under banneret

Uddannelsen for børnehaveklasselederne i Varde er en form for pilotprojekt, som bliver udbudt af UC Lillebælt. For fleree år siden blev der udbudt en diplomuddannelse i Nordjylland, men den blev ingen succes, fortæller Pia Jessen.

"Den var virkelig fin, og daværende undervisningsminister Christine Antorini udtalte, at den her var skræddersyet til børnehaveklasseledere. Men og gå ind og sige, at det skulle være et krav - det ville hun ikke. Det skulle lægges ud til kommunerne. Og det lykkedes aldrig. Det var simpelthen for dyrt".

Men den uddannelse, som Vardes børnehaveklasselærere nu skal gennemgå, har set meget på de elementer, der var i den første uddannelse. Den er blevet kortere og meget billigere, og det betyder noget for skolechefen i Varde, der nu har nikket ja til at sende børnehaveklasselederne af sted.

Børnehaveklasselederne søger opbakning 

Pia Jessen håber, at børnehaveklasseledere i hele landet vil få mulighed for at tage uddannelsen.

"Samtidig med, at vi sætter i gang med projektet i Varde, vil vi forsøge at gå videre og se, om vi kan søge midler, og vi håber også, at KL vil bakke op om projektet. De har tidligere udtalt, at de gerne vil kigge på det", siger Pia Jessen. Hun mener dog, at der er brug for al den opbakning, som er mulig, hvis børnehaveklasselederne skal få mulighed for at komme på skolebænken.

"Vi har brug for opbakning til at få det ud i landet. Vi har brug for kredsene, og vi har brug for hovedforeningen DLF. Men det at en hel kommune gør det, er rigtig godt", siger Pia Jessen. 

Arbejder du i børnehaveklassen? Du kan få nyt om børnehaveklassen i dit personlige nyhedsbrev ved at vælge emnet nedenfor.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
704 andre er allerede tilmeldt