Formand for Børnehaveklasseforeningen Pia Jessen glæder sig over, at alle børnehaveklasseledere ifølge regeringens skolereformudspil skal efteruddannes.

Regeringen vil efteruddanne alle børnehaveklasseledere

Alle landets børnehaveklasseledere skal efteruddannes, så de kan varetage danskundervisning i børnehaveklassen. Sådan lyder det i regeringens udspil til en skolereform. Børnehaveklasseforeningen mener, at udmeldingen er "epokegørende".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi vil efteruddanne alle Danmarks børnehaveklasseledere, så børnene kan få dansktimer allerede børnehaveklassen - rigtig fagopdelt undervisning i betydningen nu-har-vi-en-times-dansk", står der i regeringens udspil til en ny folkeskolereform.

Og det er ord, der glæder formand for Børnehaveklasseforeningen Pia Jessen.

"Man må sige, at det er epokegørende, at der direkte står, at børnehaveklasselederne skal have efter-videre-uddannelse. Det er vi glade for. Vi har gået og frygtet for, om vi var på vej ud, og lærerne skulle ind og overtage vores job. Her står direkte, at det er børnehaveklasselederne, der skal efteruddannes til at gå ind og varetage danskundervisningen i børnehaveklassen", siger Pia Jessen. "Vi børnehaveklasseledere er autodidakte. Vi har i mere end 40 år kæmpet for at få efteruddannelse på banen. Det er godt, at det langt om længe sker".

Ønsker mere viden om didaktik

Pia Jessen mener, at børnehaveklasselederne især kunne bruge mere viden om didaktik, klasseledelse og skolestrukturer - og også mere viden, når det handler om den danskfaglige og matematiske del.

"Mange børnehaveklasseledere har sat sig ind i bogstavindlæring og lydindlæring, men langt de fleste mangler efteruddannelse", siger Pia Jessen.

Hun peger på, at det er meget dyrt at sende de omkring 3000 børnehaveklasseledere, der er i skolerne, på efteruddannelse.

"Det er meget fine ord at skrive, at man vil sende alle børnehaveklasselederne af sted, men det kræver, at man er parat til at afsætte penge til kommunerne, før det sker", siger Pia Jessen.

Vigtigt at alle bliver upgraderet

Pia Jessen ønsker, at alle landets børnehaveklasseledere får en længere efteruddannelse.

"Vi vil gerne have noget, der er kompetencegivende også lønmæssigt. Så vores uddannelse kom op og lignede lærernes uddannelse".

Men hun tror ikke, at det er realistisk.

"Vi kan jo ikke affolke børnehaveklasserne i et halvt år. Det er vigtigt, at der er kortere kurser, hvis vi skal nå hele vejen rundt, og alle skal upgraderes", siger hun.