Udskoling
0   697

Vejledere: Arbejdsbyrden endnu større end forventet

Erhvervsuddannelsesreformen indebærer, at lærerne foretager en uddannelsesparathedsvurdering i 8. klasse, og forældrene selv tilmelder de unge til ungdomsuddannelser. Det skulle give en kommunal besparelse på vejledning. Men sådan er det ikke gået, lyder det fra Vejlederforeningen.

"I ti år har vejlederne haft opgaven. Nu er det læreren, der i første omgang skal afgøre uddannelsesparatheden. Men nogle lærere kender måske ikke kravene til det. Det er meget forskelligt, hvordan lærerne er klædt på til det. Det varierer fra skole til skole", siger nyligt konstitueret formand for Vejlederforeningen Lis Brok-Jørgensen.
Sidste år havde alle unge mulighed for at få individuel vejledning. Målet var, at lærernes nye uddannelsesparathedsvurderinger i 8. klasse ville føre til, at kun 20 procent af de unge skulle have individuel vejledning frem mod deres afgangsprøve.

Det skal lærerne gøre ved uddannelsesparathedsvurdering:

Fagligt standpunkt: Alle elevers første standpunktskarakterer skal tastes ind. Gennemsnittet skal være over 4, ellers vil eleven blive vurderet ikke uddannelsesparat.
Læreren skal foretage en vurderes af elevernes personlige forudsætninger - her skal indgå:
 1) Motivation for uddannelse og lyst til læring.
2) Selvstændighed, herunder at eleven tager initiativ i opgaveløsninger.
3) Ansvarlighed, herunder at eleven er forberedt til timerne.
4) Mødestabilitet, herunder rettidighed og lavt fravær.
5) Valgparat i forhold til det forestående valg af ungdomsuddannelse eller andet.
 
Læreren skal vurdere elevernes sociale forudsætninger
1) Samarbejdsevne, herunder at kunne løse opgaver sammen med andre, overholde fælles aftaler og bidrage positivt til fællesskabet.
2) Respekt, herunder at udvise forståelse for andre mennesker.
3) Tolerance, herunder at kunne samarbejde med mennesker, der er forskellige fra en selv

 

Tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledning viser, at det snarere er 29 procent af eleverne i 8. klasse, som har brug for individuel vejledning. I forbindelse med indførslen af reformen er der skåret cirka 200 vejlederstillinger på landsplan. Men arbejdsbyrden er ikke faldet, og derfor har de vejledere, der er tilbage meget travlt, fortæller Lis Brok-Jørgensen.
"Uddannelsesparathedsvurderinger er en helt nyt for lærerne. Og de skal ind og bruge et it-system, som de slet ikke kender. Vejlederne skal samle op og revurdere. Vejlederne har simpelthen ikke fået den hjælp, det skulle være, at lærerne har vurderet i første omgang".
Flere udfordringer  

Forældrene har også med den nye reform fået en meget større rolle. Tidligere var det vejlederne, der efter vejledning i 9. og 10. klasse tilmeldte de unge til ungdomsuddannelser, men nu er det forældrenes ansvar. Også denne opgave skulle lette vejlederne, men det er heller ikke sket, fortæller Lis Brok-Jørgensen og peger på, at mange forældre kontakter vejlederne, fordi de ikke er sikre på, om deres tilmelding er gået igennem.
"Vi har ikke fået lettet arbejdsbyrden, fordi forældrene er usikre. Der har ikke været den besparelse, som blev forventet. Men måske kan it-systemerne rettes til, så forældrene kan få en kvittering og dermed ikke har brug for yderligere vejledning", siger Lis Brok-Jørgensen.
Hun håber, udfordringerne bliver løst.
"Der er mange nye arbejdsopgaver, som skal implementeres på en gang. Lærere, forældre og vejledere har alle fået nye roller. Det giver problemer i begyndelsen. Jeg håber, det bliver bedre næste år".

 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
349 andre er allerede tilmeldt