Tosprogede
0   946

Pisa Etnisk: Elever med indvandrerbaggrund halter stadig efter

Elever med anden etnisk baggrund end dansk er stadig langt efter deres etnisk danske skolekammerater i matematik, læsning og naturfag. Knap halvdelen forlader skolen uden tilstrækkelige funktionelle matematikkompetencer. Det viser den netop offentliggjorte Pisa Etnisk-undersøgelse.

I Pisa 2012 er der særligt fokus på matematik, og her scorer elever uden indvandrerbaggrund i gennemsnit 61 point højere end andengenerationsindvandrere og 80 point højere end førstegenerationsindvandrere. Gennemsnitsscoren for elever med etnisk dansk baggrund er 508.

Godt 48 procent af førstegenerations-indvandrerne har utilstrækkelige funktionelle matematikkompetencer. Det tilsvarende tal for andengenerations-indvandrere er cirka 38 procent, mens det for elever uden indvandrerbaggrund gør sig gældende lidt over 13 procent. Kun to til tre procent af elever med indvandrerbaggrund befinder sig i gruppen med de dygtigste elever i Pisa-undersøgelsen, mens omkring 11 procent af eleverne uden indvandrerbaggrund hører til i toppen.

FAKTA

Førstegenerationselever defineres som elever, der er født i udlandet, og hvor begge forældre er født i udlandet.

Andengenerationselever defineres som elever, der er født i Danmark, men hvor begge forældre er født i udlandet.

Elever uden indvandrerbaggrund defineres som elever, hvor mindst en forælder er født i Danmark.

 

Alle er gået tilbage i matematik

Artiklen fortsætter under banneret

Det er anden gang, Pisa Etnisk er en del af Pisa-undersøgelsen, men allerede i 2003 sammenholdt man elevernes etniske baggrund med resultaterne i matematik og læsning. Man kan konstatere et fald i matematikscoren for alle elever, herunder også alle grupper af indvandrerelever, fra 2003 til 2012. Det er dog kun for gruppen af elever uden indvandrerbaggrund, at forskellen er statistisk signifikant.

Den nye Pisa Etnisk-undersøgelse viser også, at drenge klarer sig bedre end piger i matematik uanset etnisk baggrund. Kønsforskellen er dog størst mellem andengenerationsindvandrere med næsten 21 point. Forskellen mellem piger og drenge uden indvandrerbaggrund er knap 14 point. Dette ses ikke i nogen af de andre nordiske lande for de tre elevgrupper.

Minister: Fokus på tidlig indsats

Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (Radikale) erkender, at der er kæmpe udfordringer med at få nydanske børn til at klare sig godt i skolen. Det kræver en målrettet indsats både i skole og daginstitutioner.

"Regeringen er meget opmærksom på, hvor vigtig den tidlige og forebyggende indsats er. Derfor arbejder vi sammen med kommunerne - og dermed daginstitutioner - for at fremme børnenes sproglige og sociale udvikling allerede fra børnene er meget små. Samtidig sætter vi også fokus på det ansvar, der ligger hos de nydanske forældre. Når alt kommer til alt, så er opbakning fra mor og far jo helt afgørende, hvis de nydanske børn skal op på niveau med deres danske klassekammerater," siger han.

Halter også efter i læsning og naturfag

I Pisa 2012, hvis generelle resultater blev offentliggjort i december, blev der også testet i læsning, naturfag og problemløsning. Også her scorer elever med indvandrerbaggrund lavere end deres etnisk danske kammerater.

I læsning har de etnisk danske elever løftet niveauet fra en score på 497 i 2003 til 504 i 2012, mens elever med 1. generations-indvandrerbaggrund er gået lidt tilbage til en score på 427. De elever, der har været en generation længere i Danmark, ligger stabilt på 454 point. Udsvingene i resultaterne fra 2003 til 2012 er ikke statistisk signifikante.

Samme billede gør sig gældende i naturfag, hvor 2012-resultaterne dog kun kan sammenlignes med Pisa 2009. Her scorer etnisk danske elever i 508 i gennemsnit, 1. generationsindvandrer-elever 418 og 2. generationsindvandrerelever 433. Der er for alle tre elevgrupper minimale udsving i forhold til Pisa 2009.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
968 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.296 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.667 andre er allerede tilmeldt