Mark Jensen, der er formand for UU Danmark er glad for at UU-vejlederne skal involveres mere i folkeskolen, men han er bekymret over, at der kun er sat syv millioner af til det fra Undervisningsministeriets side.

Uddannelse og job bliver nyt emne i folkeskolen

Emnet uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (UEA) skifter navn til uddannelse og job. Det sker med tredje del af folkeskolereformen, der blev førstebehandlet i Folketinget i sidste uge. UU Danmark får syv millioner til større involvering i folkeskolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I lovforslag L150, som udgør tredje del af folkeskolereformen, foreslår undervisningsministeren, at UEA-undervisningen skifter navn til uddannelse og job.

" 'Uddannelse og job' er et mere nutidigt begreb, der understreger sammenhængen til uddannelses- og erhvervsvejledningen, som er en central del af emnet. Undervisningen i emnet skal ikke kun orientere de unge, men skal også udfordre dem på deres uddannelses- og jobvalg", står der i bemærkningerne til forslaget.

Steffen Jensen, der er kontorchef i kontor for vejledning i Undervisningsministeriet fortæller, at UEA-undervisningen udover at skifte navn til dels også skifter indhold.

"Emnet skifter indhold som følge af folkeskoleaftalen. Eleverne skal opnå generelt samfundskendskab og en større forståelse for arbejdsmarkedet. Derudover skal emnet være med til at udfordre elevernes uddannelsesvalg, så de i højere grad end i dag overvejer alle uddannelsesmuligheder", forklarer Steffen Jensen.

Bondo og UU Danmark vejleder politikerne om vejledning

Uddannelse og job fundament for vejledning Uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering er et tungt udtryk, og det har også været medvirkende til, at emnet fremover skal hedde uddannelse og job, forklarer Steffen Jensen.

"Men emnet er mere end en orientering, det skal også udfordre. Det er en modernisering og en skærpelse af emnet". Mere konkret kan Steffen Jensen ikke fortælle om indholdet i øjeblikket, da en arbejdsgruppe arbejder på at præcisere de nye Fælles Mål for UEA - altså det kommende uddannelse og job.

"Der er også det nye, at UU-vejlederne i højere grad skal involveres i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af uddannelse og job. Et af de væsentlige områder for uddannelse og job er at det skal skabe en god baggrund for den vejledning som UU-vejlederne giver. Det er derfor vigtigt, at vejlederne bliver inddraget i planlægningen og måske også gennemførelsen. Men hvordan man vil gøre det, vil vi ikke lave regler om", siger Steffen Jensen og fortæller, at det skal skolerne og UU'erne beslutte lokalt.

Skolen har ansvaret for UEA-undervisningen, og sådan bliver det også med uddannelse og job, men skolen kan godt uddelegere udførelsen til UU-vejlederen. Undervisningsministeriet har afsat syv millioner kroner til, at UU-vejlederne kan blive inddraget i højere grad. Det vil dog primært være i udskolingen at vejlederne skal være med, fortæller Steffen Jensen.

Derudover kommer uddannelse og job til at indgå principielt i alle øvrige fag, nøjagtig som det er i dag med UEA.

Rapport: Skær ned på vejledning til unge uden særlige behov

UU: Delt glæde om større involvering Formand for UU-Danmark, Mark Jensen, glæder sig over, at UU-vejlederne skal tilknyttes uddannelse og job endnu mere, end det har været tilfældet med UEA-undervisningen. Som det er nu bistår UU-vejlederne med materialer, ideer og vejledning til UEA-undervisningen. Tilrettelæggelsen og gennemførelsen står lærerne for. Men fremover skal UU'erne samarbejde endnu mere med lærerne om uddannelse og job.

"Det er glædeligt, at det får nye mål og nyt indhold. Vi er glade for at blive involveret mere, men vi bliver lidt skræmte af, at der kun er sat syv millioner af", siger Mark Jensen. Han kan nemlig ikke helt se sammenhængen mellem, at vejlederne skal involveres mere, men at der er sat få midler af til det. Ifølge ham giver de syv millioner ca. 5.300 kroner per skole til uddannelse og job.

UU-leder Anne Froberg, som sidder med i arbejdsgruppen, der skal skrive de nye Fælles Mål for uddannelse og job, fortalte i Politiken søndag, at der ikke er lagt op til nogen indholdsmæssig ændring og dermed styrkelse af emnet, men snarere en forenkling af læringsmålene.

"Med besparelserne på vejledningen betyder det alt andet lige, at det bliver lærerne, der i langt højere grad end nu skal medvirke til at udfordre de unges uddannelsesvalg", siger hun til Politiken. Dette sker som følge af besparelser på 140 millioner kroner på vejledningsområdet. 

UU-fyringer: 140 millioner spares ved 'fokuseret' vejledning

Powered by Labrador CMS