Mobning
0   676

100 år og en kronprinsesse har taget brodden af mobning

Kronprinsesse Mary og generalsekretær for Red Barnet Mimi Jakobsen var blandt de fremmødte på Sundbyøster Skole, da Mary Fonden og Red Barnet i dag lancerede et digitalt supplement til Fri For Mobberi, som hver fjerde danske folkeskole benytter sig af.

"Godmorgen 0. klasse", indleder Kronprinsessen på talerstolen, inden hun undskylder, at hun "ikke har en stor kjole på i dag". Det royale ansigt på kampen mod mobning taler til eleverne om vigtigheden af fællesskab og af at skabe en god og sjov klasse for alle fra første skoledag.

"I ved, hvad det betyder at være gode kammerater - også når det er svært. Når det gode kammeratskab er på plads, behøver man ikke være bange for, om man passer ind. Man kan bare være sig selv", siger kronprinsesse Mary.

"Nogle gange sidder der måske en eller to elever i klassen, som ingen har, som føler sig lidt uden for", og sådan skal det ikke være, siger hun. "Derfor står Mary Fonden og Red Barnet sammen og siger nej til mobning". 

Digital demonstration

Artiklen fortsætter under banneret

I 2007 lancerede Mary Fonden i samarbejde med Red Barnet projektet Fri For Mobberi, der er en pædagogisk værktøjskuffert for alle, der professionelt har med børn i alderen tre-otte år at gøre, til bekæmpelse af mobning. Det handler om at skabe et fællesskab på tværs af køn, etnicitet, højde, drøjde og så videre. Det helt nye, digitale sidestykke "Fri For Mobberi Universet" blev i dag vist frem for offentligheden på Sundbyøster Skole på Amager.

Den pædagogiske tænkning i Fri For Mobberi er rimelig simpel: Det handler om at danne fællesskaber i og blandt de unge gemytter. Som i modsætning til den sociale isolation, mobning ellers medfører.

"Alle dem, der har et kæledyr, går derover, og alle dem, der ikke har et, går derover", siger børnehaveklasseleder Maria Siersen H. Svendsen til hendes elever, der er i gang med at demonstrere, hvordan det nye læringsredskab virker i praksis. 0. klasses leder gengiver blot det, der står på den elektroniske tavle bag hende. Der bliver sat et stykke musik på, og børnene danser nærmest rundt mellem hinanden og over på den side af kæledyrslinjen, hvor de hver især hører til. "Så har I herovre altså det til fælles, at I har et kæledyr, og herovre har I det til fælles, at I ikke har et kæledyr", siger Maria Siersen H. Svendsen.

Sundbyøster Skoles 0.-klasser har øvet sig siden i mandags, hvor skolen fik det nye undervisningsmateriale stillet til rådighed. Men mere tid kræver det altså ikke at få legene lært.

"Alt, der har med smartboard at gøre, det virker", fortæller Maria Siersen H. Svendsen. "Og for mig som underviser kan jeg godt lide at få foræret den her ramme til at lære børnene, hvordan man respekterer hinanden og lærer at løse konflikter".

For 100 år siden 

"Det er selvfølgelig rigtig, rigtig, rigtig mange år siden, at jeg gik i skole, det kan I nok se - 100 år", siger generalsekretær i Red Barnet Mimi Jakobsen fra talerstolen, og alle lige fra 0.-klassesbørn til skolelærere og prominente gæster bryder ud i grin.

"Jeg gik også i skole herude på Amager", fortsætter Mimi Jakobsen. Hun snakker direkte til eleverne, hvis øjne til gengæld er rettet mod hende, lige som lyttelapperne er tunet ind på andet end sidemanden for en stund. "Og jeg kan godt fortælle jer, at det var meget anderledes end i dag. Der var altid to, tre, fire i klassen, som ikke havde det godt. Og det var fordi, der var nogen, der altid bestemte alting".

"Men det skal man ikke finde sig i", siger Mimi Jakobsen om mobning.

1000 millioner is kan gøre en forskel

Arrangementet er slut, og kronprinsessen og de andre fine gæster gået. Eleverne var gode i dag og bliver lovet is i morgen af børnehaveklasselederne. 

"Yes!", råber de i munden på hinanden. "Jeg vil have 1000 millioner is", bekendtgør en af drengene.

100 år og en prinsesse har taget brodden af mobning. Hva' mon det ikke kan blive til, når der også bliver smidt gratis is i puljen?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
796 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
780 andre er allerede tilmeldt