Kronprinsessen og undervisningsministeren blev vist rundt i Lærerstandens Brandforsikring.

Royal hyldest til lærerne i jubilæumstale

I dag åbnede H.K.H. Kronprinsesse Mary officielt skolens 200 års jubilæum. Kronprinsessen lagde i sin tale vægt på skolernes vigtige rolle for den enkeltes udvikling og som en samlende faktor for samfundet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"En sommerdag, en skolegård, sommerfugle i maven, en taske pakket med madpakke og penalhus, fryd og forventninger".

Sådan beskrev Kronprinsesse Mary sin egen første skoledag, inden hun afslørede, at sommerfuglene ikke var blevet færre, da hun senere i livet stod på sidelinjen som forælder og så sine egen børn stå spændte og forventningsfulde i skolegården.

Lærerstandens Brandforsikring i indre København lagde i dag lokaler til arrangementet, der skød fejringen af skolens 200 års jubilæum, for lovene der sikrede undervisningsret og -pligt i Danmark, i gang.

"Det er i skolen, vi begynder at drømme om det liv, vi gerne vil leve". "Det er også i skolen, at vi udvikler vores fællesskabsfølelse og en forståelse af, at vi er en del af et fælles demokratisk samfund", sagde Kronprinsessen. 

Undervisningspligten fylder 200 år

Klædt på med smil og reflekterende gloser gjorde H.K.H. Kronprinsesse Mary et godt indtryk på de fremmødte, der blandt andre bestod af flere tidligere undervisningsministre. Anerkendende nik var en hyppig genganger fra de prominente tilhørere. 

Den røde tråd og lærernes rolle

Foruden Kronprinsessen holdt også projektleder for jubilæet Anne Katrine Gjerløff samt undervisningsminister Christine Antorini taler. Ministeren benyttede blandt andet lejligheden til at tale om den røde tråd for folkeskolen. Skolen skaber fællesskab, erfaringer og forandring var budskabet.

Vi skaber skolen. Skolen skaber os.

"Skolen er skabt af fortiden, dens arbejde foregår under de rammer, der er, og dens mål er at opfylde fremtidens krav, nemlig at være den skole, som giver alle børn og unge lige muligheder for at blive så dygtige, som de overhovedet kan", sagde Christine Antorini, inden hun til sidst hyldede lærerne for deres rolle i skolesystemet.

"Den utroligt vigtige rolle, de meget dygtige og engagerede lærere har spillet gennem alle tider, gør hele forskellen i forhold til, at børn bliver dygtige og får nysgerrighed til at lære gennem hele livet". 

Dagens arrangement markerede samtidig åbningen af "Lærer for livet", der er en række initiativer, som er iværksat for at fejre jubilæumsåret.

På folkeskolen.dk vil man løbende kunne læse interviews med 32 lærere under overskriften "Lærer for livet". Interviewene bringes også på DK4.

Lærer for livet: "Og alle går hjem med en succesoplevelse i matematik".