"Hvis folkeskoleloven tillader det, skal de skoler, der har lyst til at søge dispensation, have lov til at gøre det. Det vil jeg ikke politisk stille mig op og sige, at de ikke må", siger Margit Ørsted (K).

Konservativ uenighed om dispensation fra tvungen lektiehjælp

På de konservatives højborg på Frederiksberg diskuterer politikerne om skolerne skal have lov at søge dispensation til at indføre obligatorisk lektiehjælp. Den konservative formand for Undervisningsudvalget har stemt i mod en samlet kommunal ansøgning, men hun er åben for, at de enkelte skoler kan søge, hvis det bliver muligt i folkeskoleloven - det er i strid med partiets landspolitiske linje.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste skoler på Frederiksberg vil gerne implementere den kommende folkeskolereform fuldt ud fra august 2014, hvilket vil sige med en længere skoledag med obligatorisk lektiehjælp. Det viser en rundspørge, som forvaltningen har foretaget.

Det vil være i direkte modstrid med den aftale, der blev indgået med de Konservative på Christiansborg. Ifølge den aftale skal skolerne både tilbyde eleverne lektiehjælp og samtidig skal elever, der ikke tager imod lektiehjælpen tilbydes et andet - gratis - pasningstilbud.

I forbindelse med forvaltningens rundspørge talte den konservative 1. viceborgmester og formand for Undervisningsudvalget Margit Ørsted, med Berlingske:

"Vi valgte at gennemføre rundspørgen til skolerne, så vi kunne vide, om de overhovedet ville være interesserede i en dispensation, hvis vi fik mulighed for at søge det. Og det har de så åbenbart været interesserede i. Så bør vi søge dispensation".

Nu har kommunens Undervisningsudvalg drøftet sagen, og resultatet endte med tre stemmer for at søge dispensation og fire imod - heriblandt Margit Ørsted.

"Jeg er modstander af, at man trækker en masse ned over skolerne, de har det svært nok i forvejen med at få skolereformen og inklusion på plads. Derfor har mit udgangspunkt været, at det er op til den enkelte skole at gøre, hvad der er bedst for dem. Vi skal ikke som kommune sende en samlet ansøgning, men hvis folkeskoleloven tillader det, skal de skoler, der har lyst til at søge dispensation, have lov til at gøre det. Det vil jeg ikke politisk stille mig op og sige, at de ikke må", siger Margit Ørsted til folkeskolen.dk. Det harmonerer ikke helt med hendes udtalelser i Berlingske.

"Der skulle selvfølgelig have stået, at så bør skolerne, der er interesserede, søge dispensation", forklarer Margit Ørsted om citatet "vi bør søge dispensation".

Frederiksberg-skoler vil tyvstarte på folkeskolerefom

Lene Espersen fører ikke politik på Frederiksberg Da Berlingske bragte deres artikel var undervisningsordfører Lene Espersen (K) hurtigt ude med riven. Hun gjorde opmærksom på, at det ikke er De Konservatives politik, at der skal være tvungen lektiehjælp. Espersen var også sikker på, at de Konservative på Frederiksberg ville være med til at forhindre vedtagelsen af forslaget om dispensation.

"Vi er inkarnerede modstandere af, at forældrene skal tvinges til at sætte deres børn i lektiecafé. Forligsteksten er meget klar: Der er ingen kommuner, der får lov til - ad omveje - at tvinge børnene i lektiecafé før efter et folketingsvalg", sagde Lene Espersen til Berlingske.

Men Margit Ørsted slår fast, at Frederiksbergs politik ikke bliver dikteret på Christiansborg

"Det må stå for hendes regning, hvad hun siger. Hun driver sin politik på Christiansborg, og jeg driver min politik på Frederiksberg. Det er ikke første gang, at man har meninger, der kan være lidt forskellige", siger Margit Ørsted til folkeskolen.dk og understreger endnu en gang, at hvis der bliver mulighed for en dispensation i loven, så vil hun ikke forhindre, at skolerne søger den.

Ministeriet lukker for obligatoriske lektiecafeer

Dispensation næppe en mulighed Men det bliver næppe sandsynligt at skolerne kan få dispensation til obligatorisk lektiecafe, selv hvis kommunalbestyrelsen siger god for det. I lovforslaget kommer der nemlig efter al sandsynlighed til at stå følgende i paragraf 16 a stk. 5:

"For de elever, der ikke deltager i tilbud om lektiehjælp og faglig fordybelse, jf. stk. 3, skal kommunalbestyrelsen tilbyde eleverne plads i skolens skolefritidsordning eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, hvor lektiehjælp og faglig fordybelse pågår, uden særskilt betaling fra forældrene".

Forvaltningen også har spurgt Undervisningsministeriet direkte, men her var svaret også negativt.

"Til yderligere orientering kan det oplyses, at forvaltningen har kontaktet Undervisningsministeriet med henblik på belysning af mulighederne for opnåelse af dispensation. Ministeriet oplyser, at det ikke anses for sandsynligt, at der kan gives dispensation for bestemmelserne om lektiehjælp og faglig fordybelse, således at folkeskolereformen kan gennemføres fuldt ud fra 2014. Der er ikke i lovforslaget givet mulighed herfor", står der i Undervisningsudvalgets referat.

Undervisningsudvalgets afstemning er ikke en endelig beslutning, da forslaget nu skal behandles i magistraten og derefter kommunalbestyrelsen.