"Det jeg tror for alvor vil hjælpe erhvervsskolerne, er en bred hands-on indsats rettet mod både elever og forældre i folkeskolen", siger formanden for Danmarks Vejlederforening.

Vejlederforening: Erhvervsuddannelsesudspil giver ikke nok

Helle Thorning-Schmidts plan for mere attraktive erhvervsuddannelser vil ikke være afgørende, vurderer Danmarks Vejlederforening, som til gengæld er meget bekymrede for forslaget om en 10. klasse særligt for elever, der har fået under 2 i dansk eller matematik ved afgangssprøven.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg kan ikke se, at forslagene vil betyde særlig meget nyt. Der er nogle positive elementer i det, men det er slet ikke nok til for alvor at betyde noget for den udfordring, erhvervsskolerne står overfor", siger formanden for Danmarks Vejlederforening, Helene Valgreen, om statsministerens åbningstale i Folketinget.

Åbningstale: Nu bliver 9.klasse-karakteren adgangsgivende

Helene Valgreen mener ikke, indsatsen vil ændre vejledernes rolle i folkeskolen. Alle forslagene er dog realistiske at føre ud i livet, men hun tror ikke, det vil have stor betydning for tilgangen erhvervsuddannelserne.

"Et karaktergennemsnit på 2 er simpelthen for lidt til at det vil gøre en forskel for om eleverne vælger erhvervsskolerne. Ungdomsmiljø og aldersopdeling kan godt vise sig at være det rigtige, men heller ikke det, tror jeg er afgørende. Undersøgelser viser, at det ikke gør nogen forskel for eleverne, hvor gamle deres studiekammerater er. Det eneste store tiltag er nedskæringen fra 12 til fire indgange. Det tror jeg vil give betyde en større overskuelighed, så flere unge får mod på at vælge erhvervsskolen til", siger Helene Valgreen.

Danske Skoleelever om åbningstale: Karakterer og socialt fokus vil virke

Det eneste punkt, som for alvor får formanden op af stolen er forslaget om, at der oprettes 10. klassesforløb til elever, der er kommet ud af folkeskolen uden det beståede karaktergennemsnit. Forløbet skal forberede eleverne til erhvervsskolerne, men formanden for Danmarks Vejlederforening frygter, at det vil ændre måden 10. klasse bruges på.

"10. klasse er i dag en kæmpe succes, hvor eleverne er en blandet forsamling af både skoletrætte, bogligt stærke og kreative elever. Hvis 10. klasse bliver reduceret til et specialtilbud for elever med en dumpet afgangsprøve, vil det være meget sørgeligt", siger Helene Valgreen.  

Det skal starte i folkeskolen Selvom Helene Valgreen ikke forudser, at Helle Thorning-Schmidts foreslåede indsatsområder overfor erhvervsuddannelser vil gøre en stor forskel, er hun generelt glad for, at regeringen vil gøre en indsats. Men den indsats, der for alvor skubber eleverne i en ny retning skal ifølge Helene Valgreen starte i elevernes skoledag.

"Der er brug for en holdningsændring, og det kræver opmærksomhed fra flere sider Det jeg tror for alvor vil hjælpe erhvervsskolerne, er en bred hands-on indsats rettet mod både elever og forældre i folkeskolen. Man skal vise, hvad erhvervsuddannelserne kan bruges til i praksis og inddrage dem i folkeskolen. Det skal få eleverne til at diskutere erhvervsuddannelserne karrieremuligheder i klassen og med forældrene derhjemme", siger Helene Valgreen.