Centrum-venstre skal tilbage på det demokratiske spor, mener den socialdemokratiske viceborgmester Simon Pihl Sørensen, der har skrevet en bog om netop dét, sammen med det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn.

S-viceborgmester: Drop det kommunale skattestop

Embedsmændene bestemmer for meget. Magten skal tilbage til borgerne og politikerne og medarbejderne i den offentlige sektor, siger en socialdemokratisk viceborgmester. Han har skrevet en debatbog, der gør op med topstyring, kontrol og New Public Management.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Top-down styring fra Christiansborg kombineret med kravet om nulvækst i de offentlige udgifter er en giftig cocktail, mener den socialdemokratiske viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Simon Pihl Sørensen.

Den - gift-cocktailen - slår nytænkning inden for skole, børnepasning og ældrepleje i gulvet, siger han. Låser kommunernes borgere og politikere fast i et jerngreb, så de ikke kan røre sig.

Odsherred Kommune fik et nej

For eksempel Odsherred Kommune, der endda er frikommune: Kommunen ville på forsøgsbasis indføre 13 års undervisningspligt, men fik afslag af ministeriet, fortæller Simon Phil Sørensen.

"Selv hvis borgerne var villige til at betale lidt mere i skat, så børnene og de unge kunne få en bedre skolegang, kunne de ikke få lov til det. På grund af budgetlov og kommunalt skattestop", siger Simon Pihl Sørensen.

En bog, der gør op med NPM

Simon Pihl Sørensen er frustreret. Og foruroliget. Så foruroliget, at han har skrevet en bog om det sammen med Rasmus Prehn, der er socialdemokratisk folketingsmedlem.

"Bogen er et opgør med det kontrol- og tælle-måle-veje-regime, som for alvor blev indført i 00'erne, og som S-SF-R regeringen desværre viderefører", siger Simon Pihl Sørensen.

"Centrum-venstre må slå ind på en anden bane, hvis vi skal lykkes med at videreudvikle velfærdssamfundet. Vi skal have styr på økonomien, men vi skal også have medarbejdere og borgere til at tage ansvar", tilføjer han.

Fællesskab i stedet for topstyring

New Public Manament, kontrol og topdown-styring skal ud, og ind skal i stedet fællesskabet, siger Simon Pihl Sørensen. Fællesskabet forstået som et fællesskab af borgere og politikere, der sammen udvikler politikken og velfærdssamfundet.

Og fællesskab forstået som skoleledere og lærere og forældre, der sammen udvikler skolen.

"Det historiske erfaring viser nemlig, at udvikling af skoler og ældrepleje og børneinstitutioner kommer nedefra, ofte fra socialdemokratiske pioner-kommuner", siger Simon Pihl Sørensen.

"Der kommer 1.000 gode innovative ideer nedefra for hver innovativ idé, der udtænkes i Finansministeriet", tilføjer Simon Phil Sørensen.

S-SF-R skal tænke ud af boksen

Han håber, at bogen vil ruske op i debatten på venstrefløjen og få centrum-venstre politikerne på Christiansborg til at tænke ud af boksen. Ud af embedsmændenes New Public Manament-paradigme.

En del af kapitlerne i bogen beskriver pejlemærker for en anden vej end New Public Management-vejen. De har overskrifter som "Skab nye pionerkommuner", "Drop det kommunale skattestop", "Medarbejderskab og rum til ledelse". Og: "Demokratiser kommuneaftalerne".

Demokratisér de kommunaløkonomiske forhandlinger

"Aftalen om den kommunale økonomi er den næstvigtigste aftale om samfundsøkonomien, der bliver lavet i Danmark, men forhandlingerne foregår mellem KL og Finansministeriet i et lukket rum. Det skal da være en åben, demokratisk debat ligesom debatten om den vigtigste økonomiaftale, finansloven", siger Simon Pihl Sørensen.

Demokratisering er et hovedbudskab i bogen, og i det opråb og opgør, som bogen er et udtryk for. New Public Manament-regimet har nemlig afdemokratiseret samfundet, mener Simon Pihl.

Og ikke kun dét - kontrol-tænkning og top-down-styring er dræbende for den fortløbende udvikling af velfærdsstaten. Embedsmændene er kommet til at bestemme for meget, magten skal tilbage til borgerne og politikerne og medarbejderne i den offentlige sektor.

Bogen hedder "Frihed til fællesskab. Vejen til mere demokrati". Den udkommer på mandag den 9. august på People'sPress.

S: Nej, det kommunale skattestop skal ikke ophæves