Specialskole tyvstarter på coronatest for at kunne holde åbent

Undervisningsministeren har bebudet, at der snart kommer testtiltag for personalet i specialundervisning. I går lagde fire ud af fem medarbejdere næse til, da Nørrebjergskolen i Odense havde besøg af en mobil teststation. Testene skaber tryghed på skolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En efter en stikker lærere, pædagoger og medarbejdere fra andre faggrupper forsigtigt hovedet ind ad døren til gymnastiksalen på Nørrebjergskolen i Odense.

"Skal man have mundbind på", lyder det gængse spørgsmål.

Det skal specialskolens ansatte ikke. Det rækker, at de to Falck-medarbejdere i enden af salen er beskyttet af både mundbind og visir, når de lyntester.

Der er dog også en anden grund til forsigtigheden. Flere giver udtryk for, at de absolut ikke ser frem til at få stukket en lang vatpind ind gennem næsen og ned i halsen. En af dem er Lise Damgaard.

"Det var ikke slemt", siger læreren, da testen er vel overstået.

Vatpinden rører ved tårekanalerne, så Lise Damgaard står med tårer i øjnene. Hun lader sig teste for elevernes og sin egen sikkerhed og for samfundets skyld.

"Når skolen skal holde åbent, er det vigtigt, at vi ikke spreder smitten. Ved at blive testet kan vi tage det i opløbet, hvis der er virus blandt os. Min klasse har været hjemsendt, fordi vi havde en smittet elev. Det er et stort postyr at sætte i gang", siger Lise Damgaard.

Umuligt at holde afstand til elever med brug for massiv hjælp

Dorthe Hjorth tropper op i gymnastiksalen for at finde ud af, om hun er smittet. Hun vil undgå at slæbe virus med hjem til familien.

"Jobbet er det eneste sted, jeg kan blive smittet, for alt andet er lukket ned. Selv om vi kun er sammen med vores team i vores klasse, har vi fælles indgang, toiletter og kaffemaskine, og i timerne er vi tæt på eleverne", siger læreren.

Nørrebjergskolen underviser elever med særligt vidtgående indlæringsvanskeligheder og elever med multiple funktionsnedsættelser.

"Vi har sprit, men vi kan ikke holde afstand til vores elever, som skal have hjælp til at spise, til at komme på toilettet og til at tørre næsen", siger Dorthe Hjorth.

Alle bør testes, inden de kommer ind på skolen

Speciallærere fra hele landet deler frygten for at blive smittet, fordi de i modsætning til flertallet af kollegerne i almene klasser skal møde frem og undervise fysisk. Dorthe Hjorth betragter det som en ekstra sikkerhed, at hun kan blive testet på sin arbejdsplads.

Speciallærere nervøse for at blive smittet af deres elever i den fysiske undervisning

"Der er ingen tvivl om, at jeg tager en test hos det offentlige, hvis jeg får symptomer eller kommer i nærkontakt med en smittet, men jeg havde ikke meldt mig til en test i dag uden det her ekstra tilbud. Nu får vi en her og nu-besked om, hvordan situationen ser ud hos os, men hvis jeg for alvor skal føle mig tryg, skal alle testes, før de får lov at komme ind på skolen. Selv om vi får at vide, at vi er fri for covid-19 i dag, er det ikke sikkert, vi er det i morgen", siger Dorthe Hjorth.

Lærere vil nødig smitte hverken elever, kolleger eller familien

I december bakkede DLF op om, at lyntest på skoler og uddannelsesinstitutioner generelt både kan være et fremskridt i forhold til at bekæmpe smitten og til at skabe mere tryghed blandt elever, forældre og lærere.

DLF: Lyntest på skoler kan sikre fysisk undervisning

"Så bør det ske en gang om ugen, især på skoler, hvor vi har vuggestuenærvær med eleverne. Det vil både give mere tryghed, og det vil lette vores samvittighedskvaler. Jeg vil nødig være den, der smitter andre, siger lærer Lise Damgaard.

Tilbuddet om test på arbejdspladsen skaber netop tryghed, fordi medarbejderne er bange for både at bringe smitte med ind på skolen og med hjem fra skolen, oplever lærernes tillidsrepræsentant Palle Møller Jørgensen.

"Vi har svage elever med underliggende sygdomme, og samtidig rækker smitterisikoen ind i privatlivet, for hvor mange kan man ses med? Vi omgås mange mennesker på skolen, så kan man for eksempel tillade sig at se sine svage forældre? Det er en reel problemstilling, og derfor har vi medarbejdere, som bruger værnemidler i fællesområderne", siger han.

Flere udfyldte skemaet med deres navn, personnummer og telefonnmmer med sitrende hænder.

Ministeren lover test og vaccinetiltag for specialskoler

Speciallærer Janne Riise Hansen fra Frejaskolen i København efterlyste før nytår, at personalet på specialskoler bliver testet systematisk ligesom på plejehjemmene.

Åbent brev til Pernille Rosenkrantz-Theil og Jesper Christensen

Det gjorde hun i et åbent brev på folkeskolen.dk til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. I forlængelse af stramningerne for danskernes adfærd i tirsdags bebudede ministeren, at der vil ske noget på den front.

Minister: Nyt på vej om vacciner og test til de skoler, der har åbent

"Vi tænker bestemt på specialskolerne. Der kommer nye retningslinjer, test og vaccinetiltag, afstand mv oven på dagens udmelding", skrev Pernille Rosenkrantz-Theil i et svar på Instagram, mens hun på Facebook forklarede, at tiltagene iværksættes hurtigst muligt efter et møde med sektorpartnerskabet med blandt andet fagforeninger, kommuner og forældreorganisationer.

Hvis medarbejderne bliver smittede, lukker elevernes skoletilbud

Nørrebjergskolen var lukket ned i en uge i december, fordi over 20 ansatte og en halv snes elever havde covid-19. Da skolen åbnede igen, fik medarbejderne mulighed for at blive testet på skolen, så de trygt kunne gå på juleferie.

Besøget af den mobile teststation ligger i forlængelse af nedlukningen, men står det til skoleleder Simon Borup Andersen, skal medarbejderne kunne blive testet på skolen hver 14. dag.

"Det er godt, at vi skal holde åbent, for vores elever trives i en fast struktur med velkendte voksne. Eleverne er glade for at være her, men hvis medarbejderne bliver smittede, lukker skolen, og så er der ikke et tilbud til eleverne. Så når politikerne har besluttet, at vi skal holde åbent, fordi vi har sårbare elever, er de også nødt til at prioritere, at medarbejderne kan blive testet hyppigt", siger han.

Det giver god mening, at lærerne får mulighed for at blive testet på skolen, mener Thomas Andreasen. formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF.

Sikkerheden skal styrkes markant

"Straks-testene er efterhånden ret sikre. Derfor vil jeg opfordre til, at man opbygger et apparat, så lærerne kan lade sig teste systematisk, for eksempel ved at skolen rekvirerer en teststation. Alle har en interesse i at begrænse smitten, så hverdagen kan blive normal igen, og test er en vigtig del af det", sagde han til folkeskolen.dk/specialpædagogik i tirsdags.

Svær diskussion om speciallærerens plads i vaccinekøen

Det allerbedste vil være, at medarbejderne kan blive vaccineret, mener skolelederen.

"Som specialskole bør vi få samme prioritet som personalet på plejecentre, som også har borgere, der ikke må blive smittet. Vi har elever med komplekse sygdomsbilleder, så det handler både om somatisk beskyttelse og om psykologisk beskyttelse af forældre og medarbejdere. Vi vil gerne have, at vi bliver spottet", siger Simon Borup Andersen.

Palle Møller Jørgensen ser også gerne, at han og kollegerne kommer frem i køen.

"Men det er en svær diskussion, for når man vil frem i køen, siger man samtidig, at andre skal rykkes tilbage, plus at der er andre, som også gerne vil rykkes op. Men ud fra min stol og den utryghed, mine kolleger udtrykker, mener jeg, at vi skal op i samme kategori som pædagoger i daginstitutioner. Det vil virke logisk. Eller måske skal vi foran dem, for vi hører jo, at små børn ikke smitter, men det er kun kognitivt, at vores elever er små. Fysisk er de store", siger tillidsrepræsentanten.

Frivilligt for skolens lærere at lade sig teste

Trods ønsket om tryghed stiller skolelederen ikke krav om, at medarbejderne skal møde op til dagens test i gymnastiksalen.

"Vi har medarbejdere, som blev testet i går eller har en tid i dag eller i morgen, og andre bryder sig ikke om at få en vatpind ind gennem næsen. Næsetesten omtales som meget ubehagelig, og det er en personlig afgørelse, om man vil tage den. I december var det også frivilligt, selv om det dengang var en almindelig test i halsen", siger Simon Borup Andersen.

SF: Giv forældre lov til at holde børn hjemme fra specialskolen

Han havde selv covid-19 i december og behøver derfor ikke lade sig teste igen, men han gør det alligevel, og han erkender, at det er en lille smule mere ubehageligt end testen i halsen.

"Jeg har skrevet til personalet, at hvis ikke ret mange lader sig teste, får jeg svært ved at overtale forvaltningen til, at vi kan få stationen ud igen. Men folk siger, det er en god ide", siger Simon Borup Andersen.

Ingen grund til ikke at lade sig teste

Det samme oplever lærernes tillidsrepræsentant.

"Det er mit indtryk, at alle lader sig teste, bortset fra os som var syge af covid-19 i december. Vi behøver ikke. Ellers er der ingen grund til ikke at gøre det, men hvis det var tvang, ville vi ende i samme diskussion som med vaccinen, hvor nogle afviser at lade sig vaccinere", siger Palle Møller Jørgensen.

Ud af lidt over 100 medarbejdere bliver 81 testet i løbet af formiddagen. Ingen viser sig at være positive.

"Der er i hvert fald ikke nogen med virus i udbrud", sammenfatter den ene medarbejder fra Falck, mens hun og kollegaen pakker vatpinde, plastikhandsker og testudstyr sammen.

Powered by Labrador CMS