Lærere må ikke lade lade sig intimidere af mordet på den franske lærer Samuel Paty, som blev myrdet efter at have vist sine elever tegninger af muhammed.

Efter tragedien i Frankrig: Frygt skal ikke styre undervisningen

Det er skræmmende, at en fransk lærer er blevet myrdet efter at have vist sine elever karikaturer af profeten Muhammed. Men lærere skal ikke lade sig intimidere, mener både en lærer og et folketingsmedlem.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den franske lærer Samuel Paty blev i sidste uge brutalt dræbt for at have vist sine elever nogle karikaturtegninger af profeten Muhammed i forbindelse med et undervisningsforløb om ytringsfrihed. Lærer og blogger på folkeskolen.dk Maria Roneklindt delte efterfølgende en facebookopdatering med sine overvejelser om, hvordan og hvornår hun viser sine elever muhammedtegningerne.

DF: Drab på lærer understreger behovet for skærpet tilsyn i folkeskolen

'Som lærer i kristendomskundskab i folkeskolens ældste klasser er Muhammedkrisen altid en del af mit pensum. Vi berører krisen som en del af et større forløb om "det hellige".... Ofte er der elever, der spørger, om de må se de berømte tegninger. Det siger jeg altid ja til. Hvorfor skulle jeg ikke det? Det er trods alt nemmere at forholde sig til tegningerne - og forstå kompleksiteten i Muhammedkrisen - hvis man har set det, det hele handler om'.

Vi skal have en nuanceret diskussion

Overfor folkeskolen.dk uddyber hun: "Hvis jeg valgte ikke at vise dem, ville jeg føle, at jeg på en måde tog parti i konflikten, at jeg lod en holdning 'vinde'. Og det er jo meningen med mit forløb om 'det hellige', at vi skal have en have en nuanceret diskussion af, hvad folk betragter som helligt og hvordan man forholder sig til det. I forløbet ser vi også billeder af det kunstværk, hvor en jesusfigur er nedsænket i et glas med kunstnerens urin og taler om, at det kan forarge nogle kristne".

Dansk lærer truet efter omtale af Muhammed-tegninger

Maria Roneklindt mener desuden, at hun ved at vise tegningerne i plenum er med til at afmystificere dem for eleverne. Hun har også oplevet at flere af hendes muslimske elever synes, at modstanden mod tegningerne tog overhånd og det åbner op for diskussioner af, at der er mange forskellige måder at være muslim på.

"Jeg har aldrig oplevet at mine muslimske elever har følt sig stødt af, at jeg viser tegningerne. Så har de i hvert fald ikke sagt noget om det. Jeg har heller aldrig fået nogen forældrehenvendelser om det".

Chok at lærer blev dræbt

Maria Roneklindt fortæller, at hun er dybt chokeret over mordet på Samuel Pety, men hun tror ikke, at det vil få hende til at ændre på sit forløb.

"Hvis det ændrer noget for mig, så er det, at jeg tænker, at det er endnu mere vigtigt at vi har en debat om det i klassen"  siger hun. "Vi lærere skal ikke lade os diktere af den slags. Vi skal værne om vores værdier og ytringsfriheden. Men når jeg hører, at der er en dansk lærer, som modtager trusler fordi hun fortæller, at hun vil vise tegningerne - det kommer meget tæt på. Jeg kan godt blive bange, men vi er nødt til at fortsætte med at gøre det, vi gør. Det var faktisk også derfor, jeg lavede mit facebookopslag. Jeg vil godt stå frem og sige det højt".

Demokrati, ytringsfrihed, racisme og valgkamp - er det noget man skal lære om i skolen?

'Didaktik burde være det eneste væsenlige' 

I Folketinget er tidligere lærer og nuværende repræsentant for Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen helt enig med Marie Roneklindt. Han har for fem år siden udtalt til folkeskolen.dk, at han viser sine elever muhammedtegningerne, når det er relevant i forhold til at give eleverne den bedste undervisning. Dengang var han selv aktiv lærer og hans holdning er den samme i dag, hvor han er blevet politiker på fuld tid.

Skal profeten på storskærm?

"Den eneste gyldige overvejelse, en lærer kan gøre sig, er den didaktiske. Hvordan giver jeg mine elever den bedste undervisning? Det er det eneste hensyn en lærer skal tage" siger han i dag. "Det er ødelæggende, når en skoleleder går ud og siger, at vi passe på ikke at skade skole/hjem-samarbejdet ved at vise tegningerne (udtalelse fra Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal på folkeskolen.dk i 2015, red) eller en konsulent siger, at der ikke er faglig grund til at vise tegningerne (udtalelse fra Dennis Hornhave Jacobsen, formand for Falihos i Berlingske tirsdag, red.). Det er lærernes kerneopgave at undervise i demokrati, og det er helt hen i vejret, hvis vi ikke kan se, det vi taler om, når vi taler om ytringsfrihed".

Lærerformand om drab i Paris: Lærerens opgave er at vise mangfoldigheden

Lærerne skal ikke stå alene

Lars Boje Mathiesen har dog fuld forståelse for det, hvis der er lærere, som er bekymrede eller bange for konsekvenserne ved at vise deres elever muhammedtegningerne oven på sidste uges mord på Samuel Pety.

"Det er en helt forståelig, menneskelig reaktion"  siger han. "Og derfor skal lærerne ikke stå alene med det her. Aviserne burde rydde forsiderne, der burde være demonstrationer til støtte for ytringsfriheden, statsministeren burde fordømme det. Alle burde være oppe af stolene og kæmpe for det her. Det er vores samfund, der er under angreb og det stopper ikke. Næste gang er det måske en dansk lærer, som får hovedet hugget af for at passe sit arbejde".

Ytringsfrihed er godt, men…