Pisa 2018
0   7

OECD godkender kritiserede svenske Pisa-resultater

Det var okay, at Sverige undtog elever i modtageklasser fra at deltage i Pisa-undersøgelsen, selvom de havde boet i Sverige i flere år, siger OECD, der på svenske politikeres opfordring har undersøgt, om landet overtrådte Pisa-reglerne.

OECD's Pisa-undersøgelser gennemføres blandt en stikprøve af hvert lands 15-årige. Men Sverige undtog i 2018 hele 11 procent af den udtagne stikprøve, langt flere end de 5 procent, OECD tillader. Landet gik markant frem i Pisa 2018 efter flere årtiers nedtur, men da det blev klart, at rigtige mange unge indvandrere ikke havde deltaget i Pisa-testen, krævede partierne Liberalerne og Moderaterne en uafhængig undersøgelse.

Uddannelsesminister Anna Ekström bad OECD gennemgå den svenske Pisa-deltagelse, og i en rapport, OECD netop har afleveret til den svenske regering, godkendes Sveriges Pisa 2018-resultater.

Artiklen fortsætter under banneret

OECD anerkender, at der kom mange indvandrere til Sverige i årene op til Pisa 2018-testen. Normalt hedder det sig i Pisa-rapporterne, at en begrundelse for at undtage nyankomne elever kan være begrænsede kundskaber i instruktionssproget, fordi eleven har boet i landet i mindre end et år. Men i den nye rapport accepterer OECD ifølge avisen Expressen pludselig elever, der har boet i landet i mindre end tre et halvt år. Begrundelsen er, at nyankomne til Sverige går i modtageklasse i op til to et halvt år, inden de kommer ind i en almindelige skoleklasse. 

Riksrevisionen kigger også på sagen

I en fodnote har OECD regnet ud, hvordan det svenske Pisa-resultat villle have set ud, hvis færre elever var blevet ekskluderet. Beregningen viser, at Sverige ville have fået 501 Pisa-points i stedet for 505 - under forudsætning af at de ekstra elever alle havde præsteret på det laveste niveau i Pisa, skriver myndigheden Skolverket. 

De svenske Pisa-resultater har også vakt Riksrevisionens interesse.

"Efter indikationer på at Sverige har undtaget en uforholdsmæssigt stor andel elever fra at deltage i testen, vil Riksrevisionen undersøge, om regeringen og Skolverket har sikret sig, at Pisa-undersøgelsen gennemføres pålideligt, hvad angår udvalg og undtagelse af elever".

Pisa-undersøgelserne er blevet gennemført hvert tredje år siden 2000 og skulle egentlig gennemføres igen i foråret 2021. Men på grund af corona-pandemien har OECD udskudt testen til 2022.Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
968 andre er allerede tilmeldt