Officielt: 6.-10. klasse skal i skole igen 18. maj

De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer, som aftales, har samtlige partier i Folketinget besluttet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med første fase af genåbningen etablerede regeringen de såkaldte 'sektorpartnerskaber', hvor myndighederne sammen med brancher, fagforeninger og relevante organisationer aftaler retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

Lærerforeningen med i følgegruppe om skole-genåbningen 

Det er i sektorpartnerskabet, at man nu skal aftale de sundhedsfaglige retningslinjer, der skal gælde for genåbning af 6.-10. klasser og klubtilbud fra 18. maj. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de retningslinjer, sektorpartnerne aftaler, hedder det i den aftale om anden fase af genåbningen, som blev offentliggjort mandag aften.

Efterskoleeleverne får også lov at komme tilbage for at afslutte deres forløb fra 18. maj efter nogle retningslinjer, som skal udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne. 

KL: Nogle steder kan de store elever måske kun mødes nogle timer om ugen

Samtlige partier i Folketinget med

På et pressemøde foran embedsboligen Marienborg takkede statsminister Mette Frederiksen de 10 partier i Folketinget for at tage ansvar for en fælles plan for anden fase af genåbningen med åbning i forskelligt omfang af bl.a. detailhandel, skoler, restauranter, professionel sport, kirker og foreningsliv. 

"Ingen må forvente, at restauranten ligner sig selv, det gør klasselokalet heller ikke, og det gør fodboldkampen heler ikke - for der kommer ingen tilskuere", understregede Mette Frederiksen.

"I kan ikke forvente at komme tilbage til den skoledag, der var før coronaen. Men I får mulighed for at møde jeres lærere og jeres kammerater", lød budskabet til 6.-10. klasse-eleverne. Partnerskabet omkring skolen har altså nu har 10 dage til at få nye retningslinjer på plads.

Bondo: Udfordringer i forbindelse med genåbning skal løses lokalt 

Mette Frederiksen fremhævede på pressemødet, at de politiske forhandlinger har været fri for den slags købmandskab, den type forhandlinger normalt er præget af - dertil er situationen for alvorlig:

"Det handler om, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt, og hvad der kan styrke dansk økonomi. Men dertil kommer så nogle afvejninger, og der har været et stærkt ønske om mulighed for noget aktivitet, der ikke har direkte økonomisk betydning - idræt og skolerne, der så til gengæld har stor menneskelig betydning for børn og unge". 

Mulig ændring i afstandskravet

I Norge er afstandskravet kun én meter i mellem for eksempel eleverne i en skoleklasse, og bl.a. formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal og formand for Lærerforeningen Anders Bondo har givet udtryk for, at en sænkning af afstandskravet vil gøre det betydeligt enklere at byde velkommen til 6.-10. klasse i folkeskolerne. Og der kan komme ændringer, lød det fra statsministeren, men det er ikke beslutninger, som politikerne tager:

"Det er Sundhedsstyrelsen, der laver retningslinjerne, men jeg forventer - og ved - at sundhedsmyndighederne iagttager, hvad der sker ude i virkeligheden fx på børneområdet". 

Der er flere sundhedsfaglige rapporter på vej i næste uge, og derfor blev Mette Frederiksen også spurgt til, om planerne for 18. maj kan nå at blive ændret, hvis næste uges rapporter viser ændringer i smitte- og sygdomsbilledet. 

"Det her er vores plan, og der er ikke nogen forbehold. Men det gælder i det hele taget, at tingene kan ændre sig, og hvis det viser sig, at smitten eksploderer mellem hænderne på os, risikere vi at måtte trække i håndbremsen".

Lokale forskelle

En utilsigtet positiv konsekvens af coronakrisen har været, at de store skolebørn længes efter at komme i skole, konstaterede Mette Frederiksen. Og derfor har man politisk besluttet, at det skal ske, selvom det rummer store udfordringer, og mulighederne er meget forskellige fra sted til sted.

"Det vil I komme til at skrive meget om - hvorfor kan man det i den kommune, når man ikke kan i den kommune", konstaterede statsministeren og overlader det altså til lokale beslutninger, præcis hvordan og hvor meget 6.-10. klasse kan vende tilbage til klasselokalerne fra 18. maj.

Artiklen er opdateret, red.

Læs mere

Aftale om anden fase af genåbningen