"Vi er halvvejs i mål", konstaterer Lasse og hans mor Jette Kofoed.

Langt om længe: Kommunen godkender 17-årige Lasse til STU

Efter næsten ti måneders tilløb har Silkeborg Kommune godkendt, at 17-årige Lasse er i målgruppen for en STU. Samtidig erkender den kommunale STU-skole, at den ikke kan løfte opgaven med Lasse, som vil være tjener. I stedet begynder han i et privat STU-tilbud efter nytår.

Publiceret

DF efterlyserministerens holdning

Det trækker tråde til Folketinget, at Silkeborg Kommune harværet over ni måneder om at tage stilling til, om 17-årige Lasse eri målgruppen for STU. Uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahlfra Dansk Folkeparti har bedt undervisningsminister PernilleRosenkrantz-Theil (S) om at svare på, om hun synes, at forløbet eracceptabelt. Ministeren har endnu ikke svaret.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ti måneder. Så længe har 17-årige Lasse fra Skægkær ved Silkeborg ventet på at få at vide, om han er i målgruppen for STU. Siden familien var til det første møde med UU-vejledningen i februar, har kommunen udskudt det ene møde efter det andet, men nu er svaret endelig kommet.

Ny STU-sag i Silkeborg: 17-årig har ventet siden februar på at blive godkendt til STU

"Vi har fået svar fra visitationsudvalget om, at Lasse er i målgruppen til STU og kan begynde på Bo/ Skole/Job i Silkeborg efter nytår", fortæller hans mor, Jette Kofoed.

Bo/Skole/Job er et privat tilbud til personer med generelle indlæringsvanskeligheder og tilbyder blandt andet STU.

Familien føler sig halvvejs i mål

Lasse vil være tjener og har i et par år haft et stort ønske om at komme på Troldkærskolen, som driver en restaurant med kursus- og festlokaler. Det vil kræve, at han kan bo på skolen, da den ligger i Rødding i det nordlige Sønderjylland.

Klokkeklar STU-afgørelse: Kommune skal opfylde 18-årigs ønske om landbrugsuddannelse

"Lasse kan ikke få bevilliget bodel, før han bliver 18 år. Derfor takker vi ja til tilbuddet fra Bo/Skole/Job, og hvis Lasses ønske stadig er Troldkærskolen, når han runder 18 år til maj, går vi i gang med at ændre forløbsplanen og søger visitationsudvalget igen med håbet om, at vi kan få ham ind dernede til august", siger Jette Kofoed.

Socialforvaltningen indstiller Lasse til et botilbud nu, men familien får først svar, når Lasse er fyldt 18 år. Men lige nu er familien tilfredse.

"Vi er halvvejs i mål, for nu ved vi, hvad Lasse skal efter nytår. Bo/Skole/Job er kendt for at lave gode praktikforløb, og Lasse er blevet stillet i udsigt, at de vil finde en praktikplads til ham, hvor han kan prøve sig af som tjener. Lasse kan godt klare at være i en virksomhed, hvis han får den nødvendige støtte, og der bliver forventningsafstemt med arbejdsgiveren, siger Jette Kofoed.

Kommunalt uddannelsescenter har trukket sig ud af spillet

Ifølge Jette Kofoed har Silkeborg Kommune talt varmt for, at hendes søn skulle tage sin STU på det kommunale Lysbro Uddannelsescenter, hvis han blev godkendt til uddannelsen. Familien fik blandt andet at vide, at Lasse var nødt til at se centret.

Det gjorde han sammen med sin mor i september. Bagefter fortalte Lasse med tårer i øjnene sin mor, at dér kunne han ikke se sig selv gå.

Det bliver heller ikke aktuelt, for Lysbro Uddannelsescenter har sat sig selv ud af spillet.

Efter fadæse i Silkeborg: Socialudvalg evaluerer kommunens STU-ordning

"Visitationsudvalget bad både Lysbro og Bo/Skole/Job om at melde tilbage på, om de kan løfte målene for Lasse. Lysbro svarede, at de ikke ville kunne arrangere de praktikker, Lasse ønsker, og at han ikke er i deres målgruppe, når han ikke har lyst til at være på uddannelsescentret", siger Jette Kofoed og tilføjer:

"Om det skyldes, at Lasses sag har været fremme i medierne - om det har været en medvirkende faktor - kan vi selvfølgelig kun gisne om. Men i hvert fald er vi klar til at trækker i arbejdstøjet igen til maj, når vi ved, om kommunen vil bevilge et botilbud til Lasse", siger Jette Kofoed.

Efter udmattende klagesag: Maria er stadig nervøs for at få revet tæppet væk under sin STU

Silkeborg Kommune trak også overskrifter i 2019, da kommunen tabte klokkeklart i en sag, hvor en 18-årig kvinde var gået til Klagenævnet for Specialundervisning, fordi kommunen havde afvist at opfylde hendes brændende ønske om at få en landbrugsuddannelse.