"Kaleder-app'en til ordblinde er færdigudviklet, men vi mangler penge til markedsføring", siger Annika Mørke, som balancerer foran makkerne Tinna Domino og Signe Kavli.

App til mobilen kan give talblinde en nemmere hverdag

Tre kvinder har opfundet en app, som kan gøre hverdagen lettere for talblinde. De kan blandt andet bruge den til at styre deres tid med, så de for eksempel er sikre på at nå i skole til tiden. Den tekniske side er på plads, men udviklerne mangler penge til at få app’en på markedet.

Publiceret
Kalender-app'en til talblinde kan både vise tal i cifre og bogstaver.

Fem apps til talblinde

Kalender-app'en kan både skrive og tale. Den kan vise klokkenanalogt og digitalt og desuden med både tal og bogstaver. Den kanvise tidsintervaller på en lagkage, så man kan se, hvor meget tidder er tilbage, for eksempel ved en skriftlig eksamen. Den kanindstilles til flere forskellige alarmer som til morgenvækning, tilmorgenmad og til afgang til skole eller arbejde.

Transport-app'en er en specialbygget gps, hvor man vil kunneindtaste den adresse, man skal til - og så regner applikationenselv ud, hvornår man skal gøre sig klar, og hvornår man skal gå udad døren.

Med penge-app'en kan man scanne ind, hvor mange penge man har,og hvor meget en vare koster. Så regner app'en ud, om der er pengenok til at købe varen - og hvilke mønter og sedler man skalbruge.

Oplevelses-app'en kan hjælpe med at planlægge for eksempel enfødselsdag eller en begravelse: Hvornår skal invitationerne sendesud, og hvor meget skal der købes ind?

Skole-app'en hjælper med at holde styr på lektier, timer ogfrikvarterer.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Talblinde har ikke kun problemer med tal og regnearter. De har også svært ved at planlægge og begå sig i hverdagen: Hvilken vej skal jeg gå? Hvor lang tid tager det? Hvornår skal jeg hjemmefra? Hvad er klokken? Hvor meget koster en cola? Har jeg penge nok?

Disse udfordringer har fået tre studerende fra Erhvervsakademiet i Odense, Annika Mørk, Signe Kavli og Tinna Domini, til at udvikle Appkalkuli, som kan hjælpe talblinde og andre, som har store problemer med tal.

Antorini: Talproblemer skal anerkendes

"Vi skulle i tre måneders praktik i webudvikling og ville gerne skabe noget, som ikke var set før. En dag fortalte jeg de to andre i gruppen, at min otteårige søn har svært ved tal og matematik, og det fik Signe til at fortælle, at hendes veninde er talblind, og så var vi på sporet af en app til talblinde", fortæller Annika Mørk.

Talblinde har i lige så høj grad planlægningsproblemer

Trekløveret fandt ud af, at CSV Sydfyn har et udviklingsarbejde i talblindhed, og fik en aftale om, at de kunne komme i praktik i Svendborg.

"Vi begyndte vores arbejde med at følge en 16-årig talblind dreng i et døgn. Vi var med ham derhjemme, i skolen og på fritidsarbejdet, og vi fandt hurtigt ud af, at talblinde ikke kun har problemer med tal og matematik. De har i lige så høj grad planlægningsproblemer, fordi de dagligt kæmper med klokken og tiden, med at finde vej og med at finde ud af at betale for indkøb. Der mangler i den grad hjælpemidler til talblinde, og derfor er de afhængige af, at andre kan guide og hjælpe dem gennem dagen", siger Annika Mørk.

Ny rapport: Talblindhed er en diagnose på linje med ordblindhed

De tre studerende fulgte også Signe Kavlis veninde og en talblind pige.

"Vi fik indsigt i en verden, som vi ikke kendte til. Ud fra vores egne iagttagelser og ved at tale med talblinde har vi udviklet app'en. Den er blevet testet af de tre, vi har fulgt, for det har været svært at finde flere testpersoner. Talblinde får typisk at vide, at de er dumme, så de har ikke behov for at stå frem", siger Annika Mørk.

Mangler kapital til markedsføring

Den nye kalender-app kan både skrive og tale, alt efter brugerens ønske. Den kan vise klokken analogt og digitalt og desuden med såvel tal som bogstaver. Den kan vise tidsintervaller på en lagkage, så man kan se, hvor meget tid der er tilbage til at løse en opgave. Den kan også indstilles til flere forskellige alarmer, for eksempel en til morgenvækning, en til morgenmad og en til afgang til skole eller arbejde.

Pris til Dyscalculator til talblinde

Udviklerne mangler også erfaring."Vi har udviklet nye funktioner til en almindelig kalender, så talblinde kan bruge den. App'en er klar til at blive sendt ud, men vi leder efter investorer til blandt andet markedsføring, så vi kan få den ud de rigtige steder. Vi er lige blevet færdiguddannede, så vi har ikke selv den kapital, der skal til", siger Annika Mørke.

"Det går ikke fantastisk godt med at søge midler. Vi mangler nøglen til at komme videre, og den har vi ikke fundet endnu. Vi er ikke trænet i, hvem vi skal kontakte, så lige nu kæmper vi for at finde arbejde, så vi kan tjene penge og få det til at køre. Et job vil også give os større indsigt i, hvad vi har brug for at vide for at kunne tage næste skridt", siger Annika Mørk.

CSV Sydfyn ser et stort perspektiv i apps'ene

Webudviklerne har yderligere fire apps på tegnebrættet, som kan hjælpe talblinde med at planlægge henholdsvis skolearbejde, transport, oplevelser og indkøb. Når de er færdige, kan de lægges ind i en almindelig smartphone, og de vil kunne kobles sammen, så alle datoer og tider automatisk ryger ind i kalenderen.

Gentagelser og anerkendelse hjælper matematiksvage elever

På CSV Sydfyn i Svendborg er konsulent Jens Storm begejstret for udsigten til apps'ene: 

"Vi kan se et stort perspektiv i de tre kvinders arbejde. Dels får talblinde og andre med store problemer med tal hjælpemidler i hverdagen, dels mener vi, at de nye apps også vil kunne hjælpe mange senhjerneskadede til en lettere hverdag. Senhjerneskadede har ofte problemer med hukommelse, koncentration og planlægning", siger han i en pressemeddelelse.På CSV Sydfyn i Svendborg er konsulent Jens Storm begejstret for udsigten til apps'ene:

CSV Sydfyn kan dog ikke støtte de tre udviklere økonomisk, erkender Annika Mørk.

"CSV Sydfyn står for at undervise, og vores apps er ikke et undervisningsmateriale, man bliver klogere af. De er et hjælpemiddel. Derfor skiltes vores veje".