Der er ikke brug for, at vi bare laver en helt ny uddannelse. Det har vi prøvet før, og det virker ikke, siger censorformand Hans Krab Koed.
Der er ikke brug for, at vi bare laver en helt ny uddannelse. Det har vi prøvet før, og det virker ikke, siger censorformand Hans Krab Koed.

Kritiske censorer ønsker sig små justeringer af læreruddannelsen

Politikerne behøver ikke gå ind og lave de store ændringer ved læreruddannelsen. I stedet bør de lade parterne omkring uddannelsen styrke uddannelsen inden for de nuværende rammer, lyder anbefalingen fra censorformandskabet.

Publiceret

Udvalgte ønsker fra censorformandskabet

- Færre og længere moduler

- Færre og sværere prøver

- Der skal gives en separat karakter for de studerendessproglige og skriftlige præstationer ved prøverne

- Praktikken skal afsluttes med én prøve efter det sidstepraktikforløb i stedet for de tre prøver, som i dag afslutter hvertaf uddannelsens tre praktikforløb

- De studerende skal læse mere primær videnskabelig litteraturog færre lærebøger

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er bekymrende mange indrapporteringer fra landets censorer på læreruddannelsen om et lavt fag-fagligt niveau. Faktisk er det så lavt, at mange censorer vurderer det fagfaglige niveau til ikke at være højt nok til, at de kommende lærere vil kunne levere undervisning af en tilstrækkelig høj kvalitet.

Alligevel mener formanden for censorerne Hans Krab Koed ikke, at der er brug for massive ændringer nu, hvor læreruddannelsens fremtidige form diskuteres politisk i kølvandet på den endelige evaluering af uddannelsen, der blev præsenteret i midten af januar.

"Vi mener, at man kan styrke uddannelsen på en række punkter inden for den nuværende bekendtgørelse, hvilket betyder, at det ikke behøver at blive et politisk spørgsmål", siger han.

Mediets beregninger viser, at der i perioden 2011 til 2017 er kommet næsten 25 procent flere studerende på landets professionshøjskoler, mens der er i samme periode er blevet ansat seks procent flere medarbejdere.

"Hvis politikerne virkelig vil lave en styrket læreruddannelse, så er pengene givet meget bedre ud ved at bruge pengene på at styrke den nuværende uddannelse. Det bliver hurtigt rigtigt dyrt at lave en helt ny uddannelse", siger Hans Krab Koed.

Håber på at komme med i nyt udvalg

I forbindelse med offentliggørelsen af den endelige evaluering af læreruddannelsen udtalte Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, at han på baggrund af evalueringens konklusioner er bekymret for det faglige niveau og studieintensiteten.

Og samtidig sagde han, at han ville invitere partierne bag den nuværende læreruddannelse til politiske drøftelser.

Siden har der været politisk stilhed omkring læreruddannelsen. Hans Krab Koed forventer, at de politiske partier bliver enige om at nedsætte et udvalg, der skal komme med bud på ændringer til læreruddannelsen.

Et udvalg, som Hans Krab Koed håber blandt andet vil bestå af medlemmer fra censorformandskabet.

"Jeg håber virkelig, at de inviterer folk med fra ledernetværket og fra censorformandskabet. Når vi nu gerne vil gøre det her sammen, så er det vigtigt, at vi også for lov til at gøre det".

Powered by Labrador CMS