Lærer- og efteruddannelse
39   80

Censorer slår alarm over lavt fag-fagligt niveau blandt kommende lærere

Antallet af rapporter om et lavt fagfagligt niveau i de studerendes præstation ved lærereksamen er alarmerende højt, lyder meldingen i årets censorrapport. Og igen i år er der en stigning i antallet af bachelorprojekter, der ikke handler om fagene.

Rapporten bygger på indberetninger fra censorer på landets læreruddannelser. Og for andet år i træk oplever censorerne, at fagfagligheden lider i den nye læreruddannelse fra 2013.

"Antallet af indrapporteringer, der peger på et utilfredsstillende fagfagligt niveau, er alarmerende højt, og på tværs af samtlige fag kan man se præcis den samme tendens:

En betydelig gruppe af censorerne vurderer, at det fagfaglige vidensniveau hos de studerende simpelthen ikke er tilstrækkeligt højt til at sikre undervisning af høj kvalitet i folkeskolen", lyder det i årets rapport.

En bacheloropgave-censor i matematik beskriver blandt andet, at nogle studerende slet ikke kan referere til en eneste matematikdidaktisk artikel.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg finder det meget problematisk, at de studerende til trods for at de har valgt at skrive BA i matematik, ikke har modtaget vejledning fra en matematikfaglig vejleder. Dette resulterer så også i et udelukkende pædagogisk og almen didaktisk indhold.

Deres problemstillinger vedrører ikke eller kun i meget begrænset omfang matematik som undervisningsfag. De studerende kan kun referere til 0-2 matematikdidaktiske artikler. Udelukkende almene læreropgaver til trods for at de skriver i matematik som deres undervisningsfag", skriver censoren.

For få resurser på uddannelsen

Ifølge rapportens skyldes det lave fagfaglige niveau blandt andet få resurser og et lavt andet undervisningstimer på uddannelsen.

En censor beskrivelser, at vedkommende er bekymret for niveauet.

"Det er min oplevelse, at en det fagfaglige niveau er faldet meget. Jeg tænker, at årsagen dels skal findes i det stærkere fokus på teoretisk naturfagsdidaktik (som er kærkomment) og dels på de massive nedskæringer, vi har været vidne til.

Jeg er meget nervøs for det niveau af fagfaglighed, fysik/kemi og natur/teknologi-lærerne møder skolen med, men omvendt mener jeg ikke, der er plads til at nedprioritere det didaktiske", lyder det fra censoren i rapporten.

Igen flere bachelorprojekter udenom fagene

Med 2013-læreruddannelsen blev det muligt for de studerende at skrive det afsluttende bachelorprojekt uden at gøre det i et af folkeskolens undervisningsfag. I stedet kan de studerende vælge en alment pædagogisk problemstilling, og det er der mange, der har gjort.

Sidste år var der 20 procent flere projekter inden for pædagogik og lærerfaglighed og generelle problemstillinger end projekterinden for et af folkeskolens fag.

Det er i år steget til, at 28 procent flere studerende har valgte at skrive bachelor inden for det almene lærer end i undervisningsfagene.

Censorformand Hans Krab Koed slog allerede sidste år alarm, da tilbagemeldingerne fra censorerne pegede på den problemstilling.

Kritikken fik tidligere i år forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind til at melde ud, at bachelorprojekterne vil indgå blandt de emner, der skal undersøges i den kommende evaluering af den nye læreruddannelse.

Ministeren fastslog samtidig over for landets syv rektorer for professionshøjskolerne, som udbyder læreruddannelsen, at det ikke er i overensstemmelse med bekendtgørelsen bag uddannelsen, hvis ikke bachelorprojekterne tydeligt tager afsæt i folkeskolens praksis.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
309 andre er allerede tilmeldt