
Privat læreruddannelse i Herning er igen på politikernes bord i morgen
Folketingets uddannelsesudvalg skal i morgen tage stilling til, om der skal ligge en privat læreruddannelse i Herning. Udansk og lukket proces, lyder kritikken fra de eksisterende midtjyske læreruddannelsesteder.
I ly af blandt andet anbefalinger til en forbedring af den offentlige læreruddannelse og en finanslov med flere penge til at realisere ambitionerne forholder et udvalg på Christiansborg sig for tiden til en mulig en fordobling af antallet af frie, private læreruddannelser.
Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg har modtaget en ansøgning om at oprette en fri, privat læreruddannelse i Herning, og den ansøgning skal udvalget drøfte på et møde i morgen eftermiddag, hvilket kan betyde, at Danmark kan få endnu en fri, privat læreruddannelse udover den nuværende uddannelse til de frie skoler i Ollerup.
Af udvalgets dagsordener kan det læses, at udvalget allerede på sit seneste møde den 23. november foretog en "politisk drøftelse" af ansøgningen.
Af morgendagens dagsorden fremgår det, at man har inviteret initiativtager bag ansøgningen, valgmenighedspræst i Herning Morten Kvist, og efterfølgende på samme møde lyder et af dagsordenspunkterne "fortsat politisk drøftelse og beslutning".
Læs også
-
På falderebet til sommerferien: Nu er vejledningen klar til den nye meddelelsesbog
-
Lærer er sat til at føde 4. august: Kan ende på enten nye eller gamle barselsregler
-
Ministeren forventer at se første del af PPR-kortlægning i slutningen af året
-
Ministeren: Betalingsansvaret er ikke afgørende for elever med særlige behov
Siden har initiativtagerne formuleret fagbeskrivelser for fagene dansk, matematik, sang/musik, pædagogik/didaktik, historie, almen dannelse og skolen i samfundet. Det fremgår desuden af ansøgningen, at underviserne på uddannelsen som udgangspunkt skal have kandidatgrad fra et universitet.
Det fremgår også, at der vil være to praktikperioder i løbet af uddannelsens fire år. En kort i begyndelsen på to-tre uger, der skal afklare, om den studerende har valgt den rigtige uddannelse, og en lang på et halvt år cirka midtvejst, hvor de pædagogiske færdigheder grundlægges og afprøves.
Skal koste 25.000 om året
Initiativtagerne er desuden blevet konkrete på, hvor meget det vil koste de studerende at gå på uddannelsen.
"Der vil være en egenbetaling på omkring 25.000 om året, hvoraf halvdelen går til mad, som er en obligatorisk del af uddannelsen. Det gør vi, fordi vi gerne have vil have et godt studiemiljø. Vi vil gerne have, at de studerende spiser sammen hver dag med lærerne. Det skal bidrage til et studiemiljø, og vi skal også have morgensang. Jeg tror, at noget af problemet rundt omkring på læreruddannelserne er, at det er en lillesmule identitetsløst at være lærerstuderende. Det skal vi have styrket ved at lave et stærkt fagligt miljø", fortæller Morten Kvist.
Redaktionen har forgæves forsøgt at komme i kontakt med formand for uddannelses- og forskningsudvalget Kasper Sand Kjær (S) og Socialdemokratiets uddannelsesordfører Ida Auken for at få afklaret, hvilken beslutning udvalget skal foretage i morgen.
Folkeskolen.dk/lærerstuderende har til gengæld modtaget en kort skriftlig kommentar fra Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs, som bekræfter, at man har modtaget ansøgningen, og at partiet "ønsker at videresende denne til behandling i Uddannelses- og Forskningsministeriet".