Det skal være slut med karameldags-nomineringer, der handler om udseende, har flere skoler besluttet.

Sidste skoledag - denne gang uden krænkende videoer

9.-klassernes sidste skoledag i dag bliver uden kåringer og videoer, der seksualiserer elever og lærere. Flere skoler har forbudt nomineringsvideoerne, hvor elever og lærere indgik i kåringer som: "Vi ringer, når du er 18" og "En lærer man vil i seng med".

Publiceret

Nomineringsvideoer i folkeskolen

9. klasser underholder på sidste skoledag mednomineringsvideoer. Her nomineres børn fra andre klasser ikategorier som "Årets Upcoming" og "Vi ringer, når du er 18".

De fleste videoer handler om elever i udskolingen. Men der harogså været flere eksempler på videoer med elever fra i 3., 4. og 5.klasse. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På sidste skoledag før eksamen har det på nogle skoler været i orden at afgangsklasser nominerer lærere og elever helt ned til 4. klasse i seksuelle kategorier.

Det afslørede Berlingske sidste år, da avisen efter sommerferien dokumenterede, at elever og lærere optrådte i nomineringsvideoer til sidste skoledag som årets: "Gid du var ældre", "Årets vil du med mig hjem?" eller "Teacher I'd Like to Fuck". 

I de kontroversielle videoer, der både blev vist på 9.-klassernes sidste skoledag og publiceret på YouTube, gik elever fra 4.-8.klasse elever catwalk, mens de blev filmet, nomineret og senere kåret.

Sidste skoledag: 'Dødsliste' erstattes med kærlighedsliste

Dengang blev videoerne stærkt kritiseret af Kuno Sørensen, chefpsykologi i Red Barnet. 

"Børn skal slet ikke infiltreres i den voksne seksuelle tankegang, som de bliver i den her sammenhæng, når elever helt ned til 3. klasse bliver omtalt som seksuelle objekter og begæres af andre i en alder, hvor de slet ikke er kommet i puberteten", sagde Kuno Sørensen til Berlingske. 

En af de skoler, der kom i fokus for videoerne, var Strandskolen i Greve. Selvom skolens lærere sidste år skulle godkende nomineringsvideoerne, blev en 5.-klasses-elev blev kåret i kategorien: "Gid du var ældre". 

Det har skolen beklaget, fortrudt og garanterer, at der bliver der ingen sex-kåringer til sidste skoledag i dag:  

"Sidste år havde vi én kåring, hvor en elev blev omtalt på en upassende måde. Derfor har vi gjort det soleklart for 9.-klasserne, at de må ikke lave kåringer, der er seksuelt betonet eller krænkende på nogen måde. Helt konkret har vi skåret kategorierne ned fra 40 til 10, og så har vores udskolingsleder taget en grundig snak med afgangsklasserne og skåret nomineringer fra, som ikke er passende. Det er f.eks. Årets bedste skolerøv", siger skoleleder på Strandskolen Lone Svarre Petersen.

Skoleleder: Det er vigtigt at tale om problemet

Selvom skoleleder Lone Svarre Petersen er ked af, at en upassende nominering slap gennem nåleøjet sidste år, er hun glad for, at der er sat fokus på den kultur, der hersker på sidste skoledag. 

"Grundlæggende er det godt, at der kom fokus på upassende kåringer. Godt at man fik ryddet ud og gjort op med hvad en skoledag skal være. Kåringer skal ikke udstille, det skal være passende, sjovt og konstruktivt", siger Lone Svarre Petersen.

Strandskolen har som alternativ til de mange nomineringer bedt eleverne om at underholde på en anden måde. Derfor vil der i dag være quiz mellem lærere og elever og senere være skumkamp mellem eleverne i skolegården

 

Blog: Sidste skoledag

Skole tager snakken om at forbyde

Lindevangskolen på Frederiksberg har forbudt nomineringer i kategorier, der handler om udseende, lærere og upassende emner.

Det er gået ud over kategorier som: "Når Louise bliver 18", "Årets bryster og røv", "Årets blondine" og"Årets Adolf".

Lis Zacho er udskolingslærer på Lindevangskolen. Hun mener, at nomineringer af kammerater og lærere skal være tilladt, så længe de ikke er grænseoverskridende, og der er en god forklaring bag.   

"Det har været en udfordring i årevis. Sidste skoledag har en særlig energi. Den rummer en grænseløs stemning, der skal håndteres af de voksne. Det er selvfølgelig en festlig og dejlig dag. Men vi oplever, at eleverne går lidt længere end de plejer for at vise, at de er frie og selvstændige", forklarer Lis Zacho.

For at imødegå grænseløs adfærd har skolen holdt samtaler med alle afgangsklasser, gennemgået og sorteret i de kategorier, 9.-klasserne på forhånd havde lavet.  

Solrød forbyder nomineringsvideoer på sidste skoledag

Selvom eleverne på Lindevangskolen har accepteret, at der er visse nomineringer, de derfor ikke må lave, er de ikke just tilfredse med beslutningen.

"Det er så tarveligt, fordi det er vores dag. Der er jo ingen, der tager skade af, at andre siger, at de er lækre", lyder det fra Iben, som er afgangselev på Lindevangskolen.

Lis Zacho, der til daglig underviser eleverne i matematik, kan sagtens forstå elevernes bekymringer, men tilføjer:

"Der skal sættes rammer, selvom det er børnenes dag. De skal også have ansvar for selv at lave ting på dagen, men vi bliver nødt til at sætte rammer, fordi der er grænser for, hvad man kan tillade sig på en skole. Det gælder nomineringer, eller når elever er mødt fulde op".

Selvom der ikke bliver plads til de nomineringer, eleverne ønsker sig, ser det dog alligevel ud til at blive en god dag.

Eleverne skal i løbet af i dag spille fodbold og lave tovtrækning med deres lærere. Bagefter er der klassisk karamelkastning og så skal elever, forældre og lærere spise sammen på en restaurant om aftenen.

Læs også dette blogindlæg fra en af de lærere, der har haft til opgave at tjekke videoerne igennem før dagens fest:

Vi træder mere varsomt på sidste skoledag. Hvad er der sket?

 

Læs mere

Berlingske