På Hellebækskolen i Helsingør bliver 25 dansklærere fortrolige med den interaktive tavle

Helsingør Kommune har smidt kridttavlerne ud

I kursuslokalet på Hellebækskolen i Helsingør flyder det ikke med penalhuse eller fnuller fra overanstrengte viskelædere. Derimod står 25 bærbare computere kampklart opslået og hvor kridttavlen plejer at hænge, troner nu en interaktiv tavle.

Publiceret Senest opdateret
Connie Vording savner sin tavle og sit kridt en lille smule

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De såkaldte smart-boards er installeret i alle kommunens klasselokaler og ved skolestart i år, vil 7.500 elever og lærere i Helsingør, som supplement til tavlerne, få uddelt hver deres bærbare pc.

"Det er en revolution, at vi ikke længere har så meget som en gammeldags tavle på skolerne, men selvom jeg savner min tavle og mit kridt lidt, er jeg klar over, at der er fantastiske muligheder med de nye smart-boards", siger lærer gennem 35 år Connie Vording, der, som resten af lærerstablen i den nordsjællandske kommune fra i dag, deltager i en uges it-workshop op til skolestart.

Byrådet i Helsingør Kommune har afsat 35 millioner kroner til it-projektet, hvor videreuddannelsen af lærernes it-kompetencer er en højt prioriteret post. Anne Mette Hermansen, der er konsulent i Uddannelseshuset i Helsingør Kommune, har i samarbejde med Microsofts Uddannelsesafdeling været med til at tilrettelægge kursusrækken for lærerne, der er niveau- og faginddelt. På Hellebækskolen er et hold af dansklærere med begrænsede it-kompetencer samlet på et basishold.

"Det er ikke nok, at vi har al hardwaren", siger Anne Mette Hermansen og hentyder til den interaktive tavle, der aktiveres ved, at man rører selve skærmen med fingerspidserne. "Vi skal også have pædagogikken med, og det får vi ved at give vores lærere et kompetenceløft. Vi har hyret it-undervisere, der også selv er uddannede folkeskolelærere. Det er det, der er det ambitiøse ved vores projekt," understreger hun.

Dinosauren og den interaktive tavle

"Kopier den bare over og klik ok", lyder den fælles instruks fra it-instruktøren Morten Ovesen, der er en efterspurgt mand denne formiddag, hvor mange af kursuslokalets it-aspiranter må bede om at få gentaget opgaveformuleringen.

Kort forinden har lydt en gong gong fra smart-boardets højtalere som tegn på, at de 45 minutters introduktion er overstået og lærerne nu selv skal prøve kræfter med de digitale opgaver, udstukket fra den interaktive tavle.

En ældre lærer er bange for, at det hele er forsvundet fra hendes skærm. Men også de yngre lærere føler sig fremmede over for de interaktive tavler.

"Jeg er en dinosaur i forhold til et smart-board.", siger Nikolaj Nielsen, der har været uddannet lærer i seks år. Han indrømmer, at det - hans alder taget i betragtning - er en lille smule atypisk ikke at være mere it-ferm, men sådan er det nu engang. Det kan ikke nytte noget, at han er bag ud i forhold til sine elever, og han glæder sig over Helsingør Kommunes kursusinitiativ.

Eksperter på det faglige

Temperaturen stiger i kursuslokalet, hvor en summende lyd fra de mange bærbare pc'er tiltager i takt med, at de fyldes med links og url-adresser. Glæden er stor blandt dansklærerne, da det rundt omkring lykkes at importere Leonardo Da Vincis Mona Lisa.

"Computeren er en opmærksomhedsmagnet til forskel fra kladdehæftet. Det kan godt være, at eleverne vil overhale jer indenom. Men det er kun på det tekniske. I er stadig eksperter på det faglige," opmuntrer it-underviseren, der ved, at mange lærere vil føle sig på udebane over for eleverne, når undervisningen ved den interaktive tavle begynder.

Via linket til højre kan man læse mere om Helsingør Kommunes store it-projekt, der i dag er indledt med lærernes it-workshops.