Skoledagens længde

”Vi har faktisk bare forkortet skoledagen, fordi det endelig kunne lade sig gøre”, siger Gitte Korndrup, der er skoleleder på Vissenbjerg Skole i Assens Kommune.

Fynsk skole forkorter skoleugen med over 100 timer

Syv ud af ti skoler gør skoledagen kortere efter sommerferien. ”Der er ikke meget energi at hente hos eleverne, når vi kommer op ad eftermiddagen”, siger skoleleder.

Offentliggjort Sidst opdateret

Efter sommerferien bliver der strøget 108 lektioner fra skoleskemaerne på Vissenbjerg Skole på Vestfyn.

Det fortæller skolens leder Gitte Korndrup.

Hun er én ud af 207 skoleledere, der har svaret på en rundspørge fra Folkeskolen om netop dette emne. Undersøgelsen viser, at syv ud af ti skoler har valgt at gøre skoledagen kortere næste skoleår

Eleverne fra børnehaveklasse til 3. klasse på Vissenbjerg Skole skal næste år have fem skoletimer mindre om ugen. De kommer til at have en skoleuge på 25 lektioner. Eleverne på mellemtrinet får en skoleuge, der er fire lektioner kortere, mens udskolingseleverne kan se frem til to lektioner mindre på ugeskemaet efter sommerferien. 

Skolen har tre spor, så der bliver frigivet temmelig mange lærertimer. 

”Vi vil gerne frigøre timer til timebanken, så vi kan skabe bedre resultater, højere trivsel og bedre kan rumme alle elever i klasserne”, siger Gitte Korndrup. 

Skolen har haft økonomiske udfordringer, forklarer skolelederen og ved at skære i antallet af undervisningstimer, kan der nu igen blive råd til flere to-lærertimer, forklarer hun.

”I en periode havde vi flere to-lærer-timer, og det var virkelig noget, både eleverne og lærerne hyldede. Vi har rimelig store klasser på skolen, så det var godt at kunne dele klassen op i to hold og gøre andre ting i den retning”, siger hun.

Kortere dage, fordi det kan lade sig gøre

Rent juridisk har skoler i flere år kunnet forkorte skoledagen. Det har dog været en midlertidig frihed til at droppe understøttende undervisning mod, at skolerne i stedet satte to lærer i nogle af elevernes faglige timer. Med den seneste skoleaftale fra december er muligheden blevet gjort permanent fra skoleåret 2025/2026. Samtidig træder nye regler om en såkaldt timebank i kraft, der giver skolerne mulighed for at bruge resurserne mere frit, og det har skolerne i Assens Kommune alle benyttet sig af.

Alle kommunens 10 almene folkeskoler har nemlig ifølge Gitte Korndrup valgt at forkorte skoledagen næste år. Det er forskelligt, hvor mange lektioner skolerne fjerner, men alle tager den største del i indskolingen, fortæller skolelederen.

Med den seneste skoleaftale fik skolerne frihed til at forkorte skoledagen fra skoleåret 2025/26. Kravet om understøttende undervisning blev strøget, sammen med en obligatorisk lektion her og der. Skolelederen kan frit disponere over timerne i skolens timebank, hvilket betyder, at den nedre grænse for en skoledag er fagtimer + pauser.

Vissenbjerg Skole ligger i landsbyen Vissenbjerg knap ti kilometer udenfor Odense, og beslutningen om at skære i skoledagens længde netop i år blev også afgjort af, at bustiderne er blevet justeret, så eleverne faktisk kan komme hjem, hvis de får tidligere fri.

”Vi har faktisk bare forkortet skoledagen, fordi det endelig kunne lade sig gøre”, siger Gitte Korndrup, men understreger, at den permanente løsning og timebanken også har betydet noget.

”Det betyder, at vi kan samle nogle resurser sammen til at lave nogle målrettede indsatser, hvor der er brug for det”, siger hun.

Tesfaye: "Det har jeg intet problem med"

Da Mattias Tesfaye i efteråret 2023 præsenterede regeringens udspil til en ny skoleplan, havde han netop et ønske om, at skolerne skulle skære en del timer af skoleugens længde.

"Det er vigtigere, at der er kvalitet i undervisningstiden, end at der er lang tid i skolen. Så jeg synes, det er helt fint, hvis man gør skoledagen kortere, og så til gengæld har to lærere i nogle af undervisningstimerne", sagde han dengang.

En undersøgelse fra Folkeskolen viste, at omkring 94 procent af skolerne allerede benyttede den midlertidige ordning til at forkorte skoledagen, og det fik flere til at betvivle om Tesfayes planer havde gang på jord. Undersøgelsen viste dog også, at syv ud af ti skoleledere trods det forventede at forkorte skoledagen yderligere, hvis muligheden blev permanent. Og det var netop da også netop den andel af skoler, der havde forlænget skoledagen fra næste år, da Folkeskolen spurgte skolelederne i sidste måned.

“Vi har afskaffet den understøttende undervisning og givet skolerne mere frihed til selv at bestemme skoledagens længde. Nogle steder har skolelederne så valgt at forkorte skoledagen for de yngste og give mere tid i sfo’en. Det har jeg intet problem med. Der er mange 6-årige, børn som hellere vil være på rutchebanen end i klasselokalet om eftermiddagen. Mere skoletid giver ikke altid bedre skoletid”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til Folkeskolen.

Timerne om eftermiddagen giver ikke meget værdi

På Søndervang Skole i Kolding kommer der også færre rækker på skoleskemaet til næste skoleår, fortæller skolen leder Jesper Dyrbjerg Strøager.

Siden den midlertidige mulighed for kortere dage blev indført i forbindelse med coronanedlukningen, har skolen skåret i antallet af lektioner på mellemtrinet og i udskolingen. 

Men økonomien i skolens fritidsordning har ikke været gearet til at slippe de mindste elever ud af klasselokalet tidligt på dagen. Eleverne fra børnehaveklasse til 2. klasse går derfor i skole 30 timer om ugen indtil næste skoleår, hvor hver skoledag bliver en lektion kortere, fortæller skolelederen.

”Vores erfaring er, at mange af de helt små elever er færdige med at kunne tage læring ind, når vi rammer eftermiddagspausen”, siger Jesper Dyrberg Strøager.

Fordelt på alle klassetrin vil skoledagen næste skoleår cirka være 30 timer kortere, end den kunne være, lyder en forsigtig vurdering fra skolelederen. For hvert af skolens to spor.

Besparelsen, som det medfører, betyder, at skolen ikke behøver at skære i nogle to-lærer-timer, bl.a.AKT-timer, som skolen ellers ville være nødt til reducere, fortæller Jesper Dyrberg Strøager. Han understreger dog, at han også ville have forkortet skoledagen, selvom økonomien ikke spillede ind.

”Der er ikke så meget effekt af undervisningen i timerne efter klokken 14. Vores faglige niveau er højt, men flere timer har ikke skabt noget mærkbart løft, når vi kigger på vores resultater i de nationale test”, siger han.

”Vi kan ikke umiddelbart se på vores data, at de elever, der går ud af skolen nu har haft en ekstra time i dansk og matematik. De burde være 16-20 bedre end dem, der gik ud inden reformen, men det er de ikke”, siger skolelederen.

Til gengæld mener han, at det kan aflæses på elevernes trivsel, at skolen, så snart muligheden bød sig, forkortede skoledagens længde for så mange elever som muligt.

”Vores elevtrivsel er faldende, men ikke i samme grad som den er på landsplan. Særligt vores sociale trivsel ligger meget højt. Det er fordi vi har forkortet skoledagen og lavet to-lærer-timer i stedet, og det kan aflæses i vores trivselstal”, siger han.

Skoleledere: Der bliver ikke skåret i antallet af lærere

Hverken på Søndervang eller Vissenbjerg skole bliver der afskediget lærere, selvom behovet for undervisningstimer på papiret bliver mindre.

Begge steder bliver resurserne nemlig brugt til to-lærer-ordning og støttetimer, fortæller skolelederne.

I Vissenbjerg har børnehaveklasselederne dog 27 undervisningstimer indskrevet i deres kontrakt, og det betyder, at de kommer til at være en slags ”overgangsfigur” mellem skole og sfo, der også lægger nogle timer i sfo’en hver uge, forklarer Gitte Korndrup.

”Det er lidt forskelligt, hvad vores børnehaveklasseledere synes om den løsning, men der er ikke udelt begejstring”, siger skolelederen og indrømmer:

”Jeg kan godt se det fra deres perspektiv. Men set fra børnenes perspektiv er det godt med genkendelige voksne, og indblikket i elevernes fritidsliv kan også skabe kvalitet i skolen, tror jeg”, siger hun.

Skoledagen kan også blive for kort

På Vissenbjerg Skole har de spurgt eleverne om deres syn på skoledagens længde.

I udskolingen havde eleverne ikke så meget at komme hjem til, og de havde derfor ikke noget ønske om en kortere skoledag, fortæller hun.

For de mindre elever var det dog en anden sag.

”På mellemtrinnet og i indskolingen har vi skullet tilpasse skoledagen meget af hensyn til, at de små er helt færdige, når klokken bliver over et. Der skal vi lave andre aktiviteter end det faglige”, siger hun.

Med de nye regler kan skolen skære børnehaveklassernes uge helt ned til 20 lektioner efter sommerferien. Det kommer flere skoler til at gøre, viser Folkeskolens undersøgelse.

Netop dét gør en af naboskolerne, fortæller Gitte Korndrup. Men personligt mener hun, at de mindste elever på Vissenbjerg Skole er bedst tjent med fem lektioner om dagen.

”Man kan også gå for kort tid i skole, tror jeg. Når du skal skifte til flyverdragt inden hver pause og nå at spise madpakke, er der ikke meget tid tilbage til undervisning, hvis du kun har fire lektioner”, siger hun.