Se det interaktive kort nede i artiklen for at finde ud af, hvor mange skoler der udbyder fransk i din og nabokommunen.
Se det interaktive kort nede i artiklen for at finde ud af, hvor mange skoler der udbyder fransk i din og nabokommunen.

9 ud af 10 skoler med fransk ligger på Sjælland

87 procent af skolerne med fransk på skemaet er placeret på Sjælland. Se danmarkskortet over, hvor eleverne har mulighed for at vælge fransk.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vil man vise, hvor i landet elever kan vælge fransk i Danmark, er det næsten spild af tid at finde et kort frem over hele landet.

For langt størstedelen ligger nemlig placeret i København eller omegn, og forlader man Sjælland, tilbød kun 30 folkeskoler i skoleåret 2015/2016 fransk fordelt på skoler i Jylland, Fyn og Bornholm.

De resterende 208 skoler lå alle placeret et sted på Sjælland, hvilket svarer til 87 procent af skolerne med lektioner med franske gloser.

Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet, som bygger på antallet af skoler med elever med standpunktskarakterer i fransk.

Chokerende få skoler udbyder fransk

Skolelederformand: Tysk er vigtigere i Jylland

Ifølge formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, skyldes de meget få skoler uden for Sjælland med fransk, at tysk i især Jylland er langt mere populært.

"Helt lavpraktisk ved vi, at der er mange tyske turister i Jylland, så der bliver snakket mere tysk rundt omkring. Derfor bliver faget mere interessant for eleverne og deres forældre, fordi de ved, at de skal bruge tysk til turisterne, og der er heller ikke langt til grænsen, så de kommer også til at bruge tysk, når de selv er turister", lyder forklaringen fra Claus Hjortdal.

Folkeskoleordfører i Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen har meldt ud, at han vil diskutere de dystre tal i folkeskoleforligskredsen næste gang, at partierne samles, og Radikale Venstres ordfører Marianne Jelved siger til folkeskolen.dk/tyskfransk, at "fransk fortjener at få en chance uden for Sjælland".

Kun 2 ud af 15 læreruddannelser kan oprette hold i fransk

S: Problem med nul fransk uden for Sjælland

Også Venstres ordfører Anni Matthiesen kalder skævfordelingen for "ærgerlig". Socialdemokraternes ordfører Annette Lind er enig.

"Det er et stykke tid siden, at jeg har snakket om fransk i folkeskolen, men der er ingen tvivl om, at hvis det er umuligt for elever at tage fransk i Jylland, så er det et problem", siger hun.

 

Tilføjet d. 30/01/18: En anden opgørelsesmetode fra Undervisningsministeriet viser, at andellen af skoler med fransk er højere, og at den geografiske fordeling ikke er helt lige så skæv. Således viser denne opgørelsesmetode, at 74 procent af skolerne med fransk er placeret på Sjælland. Læs om de nye tal her:

Det er også småt med fransk på de frie grundskoler

 

Powered by Labrador CMS