Center for Ludomani får 3-5 henvendelser fra bekymrede forældre hver uge, fortæller forebyggelseskonsulent Kristina Ilsøe Métral

Center for Ludomani: Spil med omtanke

Chancen for at Peter bliver kampens spiller er 1:50. Chancen for at hans mor opdager, at han har brugt hendes dankort er 1:2. Forebyggelseskonsulent i Center for Ludomani Kristina Ilsøe Métral løfter sløret lidt for det spil, der snart udkommer og kan bruges af eleverne for eksempel på Matematikkens Dag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I 2008 var der 5000 ludomaner i Danmark - deraf 500 under 18 år. En del spiller poker og tænker, at det kan være en genvej til hurtig indtjening under studierne", fortalte forebyggelseskonsulenten Kristina Ilsøe Métral på Matematiklærerforeningens konference i forrige uge.

Hun understreger, at Center for Ludomani rigtig godt kan lide spil. Man skal bare huske, at der kan være en bagside for nogle. I alt har 33.000 unge under 18 år problemer med spil og deraf altså 500 alvorligt.

"Spil for Livet" udkommer på Forlaget Matematik. Det er lavet i samarbejde mellem Matematiklærerforeningen, Danske Spil og Center for Ludomani og udkommer her i oktober. Spillet er for 6.-10. klasse.

Spil er masser af matematik

Flere kvinder og helt unge ludomaner Årligt bliver der omsat for 45 milliarder kroner på spil bare i Danmark. Alene på de første måneder af dette år er der blevet brugt for 270 millioner kroner til reklamer for spil.

"Internettet er den største nyhed, vi har oplevet, og med nettet er udbredelsen af spil steget. Tidligere var en ludoman en mand over 50 år, der spillede på spillemaskiner. I dag ser vi mange flere kvinder og mange flere unge mænd. De unge fødes ind i en spillehverdag", siger Kristina Ilsøe Métral.

De ligger søvnløse Når det gælder spilleafhængighed, så er de hurtige spil de værste til at skabe afhængighed. Der findes jo mange normale spillere, der bare hygger sig med spillet og ikke har nogen risikoadfærd. Men hvis spillet begynder at fylde rigtig meget i hovedet, så er man afhængig.

"Ludomaner er besat af spil. De har intet kontrol over deres forbrug, spillet er det centrale. De lider også af søvnløshed", fortæller hun.

Bekymrede forældre På Center for Ludomani er et almindeligt behandlingsforløb på omkring seks-otte behandlinger, før man bliver fri for sin spillelidenskab. Men centret oplever flere unge, og det bekymrer.

Den yngste er en 14-årig dreng, der på et år gik fra at være almindelig spiller til at blive ludoman.

"Vi får tre til fem henvendelser om ugen fra bekymrede forældre. Det er alvorligt, og vi er langt mere på gyngende grund, når det gælder behandling af de unge spillere", siger Kristina Ilsøe Métral.

Hun fortæller, at det værste for ludomanerne er, at de bliver isoleret. Spillet bliver ens hemmelige ven. Den økonomiske situation kan blive rigtig alvorlig, men det værste er dobbeltlivet. Alle løgnene. Og så al den tid som ludomanerne bruger på deres spil.

"Vi vil rigtig gerne sejre os ihjel på Center for Ludomani, men det sker desværre ikke foreløbig".

Centret har en masse aktiviteter, som elever kan arbejde med. Der er et interaktivt læringssite, eleverne kan skabe en kampagnefilm som en lille lommefilm om spilafhængighed. Den bedste film vinder en fest for hele klassen. Spillerum er et undervisningsmateriale primært til dansk og samfundsfag, og desuden har centret udviklet et fysisk dilemmaspil som supplerer Spillerum.

 

Læs mere