foto: helle lauritsen
Spil er masser af matematik
Der er meget matematik i spil, og Matematikkens Dag 15. november byder derfor på spil. Spil for Sjov hedder et nyt materiale om spil, der udkommer om et par uger med henblik på at elever, forældre, bedsteforældre, lærere – ja alle interesserede – kan spille med hinanden den dag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det er vigtigt, hvad vi gør ved de unge, når vi spiller med dem. Forhåbentlig gør vi dem til fornuftige spillere og ikke til ludomaner", sagde lærer og forfatter af undervisningsmateriale Jørn Starcke-Jensen, da han holdt workshop om Spil for Sjov på Matematiklærerforeningens konference "Matematik på spil" i sidste uge. Spil for Sjov er udviklet i samarbejde med Danske Spil og Center for Ludomani.
Matematikkens Dag 2012: Der står meget på spil
Eleverne kan spille terninger, odds, brætspil, roulette, spillemaskine og computerspil. Med matematikken vil lærerne have eleverne til at undersøge gevinstchancer og finde den egentlige vinder - banken.
"Det er så sjældent, de vinder. Det er en af de medlæringer, jeg håber, eleverne får. Jeg vil gerne have, at eleverne forholder sig til de spil, de møder. På bagsiden af et skrabelod er der matematik til en hel uge. Man kan regne på indtægter og gevinstchancer. Man kan også stable skrabelodder og se, hvormange der skal til for at nå Himmelbjerget", sagde Jørn Starcke-Jensen.
Center for Ludomani: Spil med omtanke
Sandsynlighedsregning I grupper sidder konferencedeltagerne og kaster med terninger, kaster med mønter eller trækker kort. Koncentrationen er høj, det gælder jo om at vinde - eller nej, det gælder om at udvikle gode spil til matematik til eleverne.
"Jeg har selvfølgelig en bagtanke med spillene. Når eleverne skal sætte odds på, hvor ofte tre mønter ender på plat, plat, plat eller plat, plat, krone eller krone, krone, krone eller plat, krone, krone, så vil jeg jo have dem til at tegne et tælletræ. Måske skal de kaste mønterne tusinde gange, før de har en sandsynlighed", siger Jørn Starcke-Jensen.
Det er eleverne, som laver reglerne Her i lokalet spiller lærerne mange slags spil samtidig, men hvis det skal foregå i 7. klasse, så skal alle elever måske spille samme spil.
"At eleverne laver mange slag, er for mig en kvalifikation i sig selv. De må gerne kaste to tusinde gange", kommenterer en deltager.
"Det er ikke mig, der kommer med spillereglerne. Det gør eleverne. Hvis jeg siger, at sandsynligheden for, at jeg trækker en spar, er på 25 procent, så giver det ikke så meget, som når de selv opdager det", mener Jørn Starcke-Jensen.
Han fremhæver, at når eleverne kæmper om at få lov til at være "bank", så har de forstået det. Han mener, at man skal begynde med at give eleverne så få regler som muligt, og så skal spillet udvikle sig, og de skal sætte flere betingelser på hen ad vejen. Selv har han ofte lavet casino i sine klasser med elever, forældre og bedsteforældre.