Grum grafisk novelle vinder Skriverprisen 2020

En næsten ordløs fortælling om overgreb og svigt i Grønland er blevet præmieret med en pris, der gives til letlæst litteratur.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fredag den 30. oktober 2020 blev Børne- og undervisningsministeriets årlige pris, Skriverprisen, uddelt til forfatter Morten Dürr og illustrator Lars Horneman for den tragiske billednovelle 'Ivalu'. Billednovellen handler om misbrug, incest og selvmord i en grønlandsk familie.

Skriverprisen tildeles et værk af høj litterær kvalitet, der imødekommer læsere, der kan have svært ved at tilegne sig god litteratur. Der lægges vægt på sproglig, indholdsmæssig og grafisk tilgængelighed. Og særligt det sidste gjorde, at Ivalu løb med sejren for man skal helt frem til side 22, før man kan læse det første ord i historien om Ivalu og søsteren Pipaluk. Det lange ordløse anslag placerer læseren i et dysfunktionelt hjem i Grønland og belyser den triste virkelighed, at alt for mange børn udsættes for overgreb og omsorgssvigt.

Det er okay at sige nej til en voksen

Begrundelsen for at vælge 'Ivalu' som vinder er bogens høje litterære kvalitet, samtidig med at den er lettilgængelig sprogligt og at værket henvender sig til læseren som ligemand," siger Birgitte Reindel, der er formand for prisudvalget, folkeskolelærer, arbejder på Borupgårdskolens pædagogiske læringscenter og som formand for LæringsCenterForening, PLCF.

Folkeskolens anmerlder roser bogen

"…en uhyggelig og vigtig historie for større børn og voksne om incest og selvmord. Morten Dürrs tekst er ordknap og præcis, teksten er den rene fond, og Lars Horneman overgår endnu en gang sig selv med flotte, flotte billeder…" skrev folkeskolen.dk's anmelder om bogen, da den udkom sidste år.

Anmeldelse: Smukt og grumt

Ivalu blev valgt blandt de sidste tre nominerede til Skriverprisen. De to øvrige værker i opløbet var Sara Ejersbos Festival og billednovellen Kom af forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Lillian Brøgger.

Skriverprisen blev første gang uddelt i 1995 og er opkaldt efter den daværende prismodtager Esther Skriver. Med prisen følger, udover æren, 25.000 kroner.