Frueskoler og rigtige skoler

Det er forudsigeligt, at undervisning på skoler for de mindste elever bliver et kvindefag, forudser kredsformand

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange kommuner er i gang med at gennemføre en skolestruktur med mange fødeskoler og få overbygningsskoler. Det kan få omfattende konsekvenser for, hvilke lærere der kommer til at bemande de to skoletyper, frygter kredsformand.

»I vores lokale diskussioner forstår vi enhedsskolen som et samlet forløb fra børnehaveklasse til 9. klasse. Men i disse år bliver det mere og mere udbredt, at kommunerne opbygger et system med fødeskoler og overbygningsskoler«, sagde Regitze Flannov fra Fjordkredsen.

Der er penge at spare, og mange lærerstillinger nedlægges undervejs. Desuden får de forskellige skoler forskellig status.

»Jeg har allerede hørt kolleger tale om 'frueskoler' og 'rigtige skoler'. Det er ikke kønt. Men det er desværre forudsigeligt, at undervisning på skoler for de mindste elever bliver et kvindefag. Og så behøver vi nok ikke at vente særlig længe for at se, at den opdeling får nogle lønmæssige konsekvenser«.

Aldersopdelte skoler er kun én blandt flere konsekvenser af nedskæringerne. Også minimumtimetal, manglende støtte til elever, slut på lejrskoler og næsten slut på efteruddannelse er konsekvensen. Skoler må også af økonomiske grunde stoppe det maksimale antal elever ind i for små lokaler eller får dispensation til at oprette klasser med over 28 elever.

Derfor vedtog kongressen en resolution, som opfordrer politikerne til i stedet at investere i folkeskolen.

»Konsekvenserne af nedskæringerne er, at elever, forældre og lærere gennem en årrække har oplevet en voldsom modsætning mellem regeringens ambitioner om en folkeskole i verdensklasse og de faktiske forringelser i undervisningstilbuddet«, hedder det i resolutionen. |

Se resolutionen: Invester i folkeskolen

Powered by Labrador CMS