Xplore2learn-app'en i brug som orienteringsløbsguide

CFU Sjælland beskyldt for plagiat

I dagens udgave af Børsen fortæller direktør Michael Søren Holstein fra firmaet Djeeo, at Center for Undervisningsmidler (CFU) Sjælland har plagieret det undervisningsmateriale, hans firma sælger til landets grundskoler – og som CFU Sjælland selv har stået for at formidle til køberne. CFU Sjælland afviser beskyldningerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Djeeo Education er et læringsprodukt til folkeskolen baseret på GPS-teknologi. Det er Xplore2learn også. Begge bliver formidlet gennem landets CFU'er. Men Djeeo Education koster 19 kroner per elev at bruge, hvorimod Xplore2learn koster 25 kroner per underviser. I en klasse med 25 elever er prisen altså henholdsvis 475 kroner og 25 kroner. 

Elever får motion og faglig viden med GPS og mobil

CFU Sjælland, som hører under professionshøjskolen UC Sjælland er en offentlig institution, mens Djeeo er et privat firma, der skal sælge for at kunne eksistere. 

"Jeg bliver rystet og forarget, når en offentlig institution, der er sat i verden for at markedsføre mine produkter, går ind og kopierer det og sælger det selv. Så har jeg sgu svært ved bare at se passivt til", siger direktøren for Djeeo, Michael Søren Holstein, til Børsen.

Han mener, CFU Sjælland har brugt ophavsretsloven og har derfor hyret en advokat for at få Xplore2learn af markedet. 

Ny app: Orienteringsløb lige ved hånden

Politikere bakker op

Djeeos direktør får i Børsen opbakning af uddannelsesordførerne for Venstre og Liberal Alliance, Peter Juel Jensen og Merete Riisager. Sidstnævnte har stillet spørgsmål til undervisningsminister Christine Antorini om lovhjemlen i, at en offentlig institution udgiver undervisningsmateriale i det hele taget (se link til højre).

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen siger til Børsen, at det selvfølgelig ikke er meningen at landets CFU'er skal kopiere eksisterende materiale.

CFU Sjælland afviser anklagerne

Prorektor på  UC Sjælland Lena Venborg Pedersen fortæller i en pressemeddelelse, at CFU Sjælland har været i forbindelse med professionshøjskolens juridiske eksperter, da man udviklede Xplore2learn, og deres eksperter mener, at produktet og markedsføringen af det holder sig inden for lovens rammer.

Lena Venborg Pedersen afviser desuden, at Xplore2learn skulle være en konkurrent til Djeeo Education.

Lærer til lærer: Bevægelse fremmer læring

"De markedsfører ikke en app som vores, og deres produkt er mig bekendt slet ikke en app. Vores nærmeste konkurrent ville være diverse gratis-produkter til geocaching, som dog ikke helt er designet til undervisningsbrug. Man kan derfor sige, at vi udelukkende er inspireret af apps, der findes i markedet i forvejen og udviklet et produkt, som vi har stillet til rådighed for folkeskolelærerne."

Lena Venborg Pedersen understreger dog også, at skulle nye juridiske vurderinger vise, at UC Sjælland alligevel ikke må markedsføre Xplore2learn, er man parat til at trække det tilbage. 

Læs artiklen i Børsen ved at følge linket til højre (abonnement kræves)

Læs mere

Merete Riisagers spørgsmål tilundervisningsministeren

Børsen