App'en Xplore2learn er et redskab til lærerne, der skal give en ny og anderledes måde at implementere bevægelse i undervisningen.

Ny app: Orienteringsløb lige ved hånden

UC Sjælland har udviklet app’en Xplore2learn til at generere GPS-styrede orienteringsløb med fagligt indhold. I forbindelse med Skolernes Motionsdag får alle skoler gratis adgang til programmet, der kan tilpasses alle fag og klassetrin.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Xplore2learn er en app til det digitale penalhus, der skal aktivere eleverne fysisk gennem et GPS-baseret orienteringsløb. Plastlommerne med opgaver og sammenfoldede kort er skiftet ud med mobiltelefoner, der uden internetkobling kan guide eleverne rundt i terrænet og præsentere lærerens opgaver.

Anders Dahl, der er viceskoleleder på Kirkeskovsskolen i Rude, har brugt app'en i sin undervisning i historie i 4. klasse. Han fortæller, at eleverne har taget godt imod den nye app.

"Eleverne synes, det er sjovt, for de tænker ikke et orienteringsløb som læring, men som en konkurrence", fortæller Anders Dahl.

Som skolelærer mener han, at det er vigtigt, at eleverne bliver mødt der, hvor de er:

"Vi er nødt til at have fokus på skabe forbindelse mellem elevernes fritidsliv og skoleliv. Og i deres fritid er der meget teknologi involveret. Mobiltelefonen er en del af deres digitale penalhus, og jeg tror, det er vigtigt, at vi inddrager teknologien og prøver noget nyt", siger viceskolelederen.

Lige nu er det kun Anders Dahl, der har erfaringer med app'en på Kirkeskovsskolen, mens resten af lærerne og eleverne introduceres til den i forbindelse med Skolernes Motionsdag d. 10. oktober.  

Dansk Skoleidræt giver bud på bevægelse i alle fag

Skal lette forberedelsen Center for Undervisningsmidler ved UC Sjælland har man konstrueret app'en sådan, at lærerne selv skal udforme orienteringsløbets rute og poster via xplore2learn.dk, men UC Sjælland har også sat en række konsulenter til at udarbejde materialer til alle fag. Alle løbene samles i en bank, hvor det er muligt at låne hinandens materialer.

"Tanken er, at app'en skal give en anderledes mulighed for at implementere bevægelse i undervisningen, samt at lærerne kan spare forberedelsestid, når idébanken bliver fyldt op ved at kunne videndele og låne hinandens ruter", fortæller projektleder Anne Sinkbæk fra Center for Undervisningsmidler.

Viceskoleleder Anders Dahl bekræfter, at det er med til at lette på forberedelsestiden: "Før i tiden skulle man jo ud og sætte posterne op og pille dem ned igen. Nu klares alt det praktiske gennem hjemmesiden".

I forbindelse med Skolernes Motionsdag kan app'en bruges gratis af én lærer per skole. Det er muligt at lave flere ruter og opgaver, hvis der er behov for at give klassetrinene forskellige udfordringer. Læs mere om app'en via linket til højre.