Anmeldelse

Too Good To Go - uddannelsesportal

Skoleelever til kamp mod madspild

Too Good to Go er kommet på banen med et spændende, webbaseret undervisningsmateriale om madspild.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Madspildsvirksomheden Too Good To Go har siden starten i 2016 fået mange folk op af stolen og hen til det nærliggende madsted, hvor ”lykkeposer” kan hentes til en billig pris, såfremt man har installeret den gratis app.

Fakta:

Titel: Too Good To Go - uddannelsesportal

Forlag: To Good To Go

Nu har virksomheden også begået et webbaseret undervisningsmateriale: Uddannelsesportalen toogoodtogo.dk/da/movement tilbyder undervisningsforløb for henholdsvis 4.-6. klasse og 7.-9. klasse. Det er et oplagt emne at beskæftige sig med i madkundskab, men kan også indgå i andre fag.

Portalen er opbygget med forløb, der er opdelt i fire kategorier for 4.-6. klasse: Hvad er madspild? Hvor kommer maden fra? Madspild i hjemmet og Reducér dit madspild. For 7.-9. klasse er der to ekstra kategorier: Kampen mod madspild og Hvad kan jeg gøre nu? Inden for hver kategori er der nogle emner med mål for eleverne.

For alle klassetrin anbefales det at starte med Madspildspræsentationen, hvor elever og lærere, ved hjælp af PowerPoint, bliver introduceret til emnet. Formålet er blandt andet, at eleverne får øjnene op for det globale problem, der består i, at 1/3 af al produceret mad går til spilde, heraf 22 procent hos forbrugeren. For de yngste klasser er der derfor mest fokus på at arbejde med madspild i hjemmet og som forbruger.

For de ældste klasser vil fire cases aktivere eleverne til handling. En kort videointroduktion til hver case skal sætte dem i gang med at arbejde kreativt med de forskellige cases. Der lægges op til gruppearbejde, og slutproduktet skal være et videoklip eller anden form for kommunikation med resultatet. Eleverne opfordres også til at sende de eventuelt gode ideer til Too Good To Go.

Materialet indeholder ikke noget egentligt madlavningsforløb, idet dette henlægges til hjemmet. Men for en underviser i madkundskab vil det være oplagt selv at indlægge et forløb, hvor eleverne køber ind og laver mad med råvarer, der er på kanten af holdbarhed. Det er muligt at integrere i enhver årsplan, for eksempel som en del at et emne om sæson, bæredygtighed eller sundhed.

Det er et materiale, som er kommet hurtigt fra start, og det er lidt ærgerligt. Eksempelvis bærer en del tekst præg af at være hurtigt oversat fra engelsk, noget videomateriale har ikke dansk oversættelse, og opskrifterne til inspiration er ikke ordentligt redigeret, så virksomheden har lidt at arbejde på endnu. Men man lover at følge op på disse småfejl undervejs, ligesom det løbende vil blive opdateret.

Ikke desto mindre er det både oplagt og egnet til at bruge i undervisningen. Ikke mindst fordi det kan være en øjenåbner for en generation, der har været vant til at kunne købe stort set alt til alle tider, og kan man på en handlingsorienteret måde  engagere børnene i så vigtigt et emne for vores klode: at skaffe mad til alle, så har det sin berettigelse.