Underviser Bethina Søndergaard hjælper nogle af elevernefra 9.k med deres naturfagsprøve.

Alle skoler skal have kreative valgfag i udskolingen

Med en lovændring skal alle skoler fremover tilbyde kreative valgfag, og alle elever skal vælge et og gå til eksamen i det i 8. klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Praksisfagligheden skal styrkes i folkeskolen. Det er alle politikere i Folketinget enige om. Dels skal det fremme alle elevers alsidige udvikling og dannelse. Dels skal det åbne flere elevers øjne for erhvervsuddannelserne.

Folketinget indgik i juni 2018 et forlig om øget praksisfaglighed, der bestemte, at alle skoler skal udbyde toårige praktisk-musiske valgfag i udskolingen, og at eleverne skal vælge mindst ét af fagene. Det er op til hver enkelt kommune at beslutte, om man vil afholde prøve i faget i 8. klasse. Men med en ny aftale, hvis lovforslag netop er fremsat, er den praksisfaglige afgangsprøve blevet en skal-opgave for kommuner og skoler. Håndværk og design-valgfaget skal tilbydes på skolerne, mens skoler eller kommuner selv kan vælge, om de også vil tilbyde eleverne valgfag i madkundskab, billedkunst og musik.

Billedkunst og musik har hidtil kun været etårige valgfag, så der skal udvikles nye planer for faglig progression i de fag. Og der skal udvikles nye prøver i alle de fire fag.

Når man begrænser sig til de fire praktisk-musiske fag, skyldes det, at man ikke forventer af alle skoler, at de kan finde lokaler og faciliteter til alle fag, og at det vil blive »uforholdsmæssigt resursekrævende« at udvikle prøver til alle de fag, der hidtil har været udbudt.

Det er fortsat muligt at udbyde andre fag som frivillige valgfag.