Over halvdelen af lærerne i den nye undersøgelse er blevet kaldt nedværdigende ting som fx kælling, luder og idiot af elever.
Over halvdelen af lærerne i den nye undersøgelse er blevet kaldt nedværdigende ting som fx kælling, luder og idiot af elever.

Nye tal: Chikane, trusler og vold mod lærere er ikke noget særsyn

Mere halvdelen af lærerne i en ny undersøgelse er blevet kaldt nedværdigende ting som kælling, luder og idiot. Hver fjerde er blevet slået. Den gode nyhed er, at meget få lærere oplever at blive udstillet på sociale medier.

Publiceret

Om undersøgelsen

Tallene i denne artikel stammer fra de første delresultater fraforskningsprojektet: "Chikane, trusler og vold mod undervisere ifolkeskolen". Projektet gennemføres i perioden 2018-2021 afArbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning og Det NationaleForskningscenter for Arbejdsmiljø. Forskningsprojektet er støttetaf Arbejdsmiljøforskningsfonden.

Spørgeskema er blevet sendt ud til 4.941 medarbejdere påfolkeskoler, af dem har 2.184 svaret. Heraf er 1621 lærere. Deøvrige grupper tæller blandt andet pædagoger ogbørnehaveklasseledere.  

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere undersøgelser har gang på gang de seneste år slået fast, at vold og trusler ikke er en sjældenhed i folkeskolen. De seneste tal er ingen undtagelse, og det bekræfter at trusler og vold ofte finder sted, slår en ny rapport fast. Knap 2200 undervisere fra 98 skoler har deltaget i undersøgelsen.

"Hyppigheden af chikane, trusler om vold og vold er forholdsvis høj i folkeskolen sammenlignet med andre arbejdspladser", konkluderer forskerne i projektet 'Chikane, trusler og vold mod undervisere i folkeskolen', som Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står bag. Forskningsprojektet undersøger over tre år udviklingen og risikofaktorer for vold og trusler. De er netop udkommet med deres baselinerapport, som udgør fundamentet for det videre arbejdet.

"Vi lavede en tilsvarende mindre undersøgelse for Undervisningsministeriet sidste år, og det er meget små forskelle, vi finder i denne undersøgelse. Det underbygger, at det, vi ser i tabellerne, er niveauet på folkeskolerne", forklarer seniorforsker og projektleder Lars Peter Sønderbo Andersen, cand. psych. og ph.d fra Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning.

Powered by Labrador CMS