#inklusion
5   26

Vold og trusler er blevet dagligdag i folkeskolen

På skoler landet over bliver lærerne dagligt ramt af vold og alvorlige trusler. Det viser påbud, som Folkeskolen har fået aktindsigt i. Vold nævnes over 1.200 gange i påbud til folkeskoler i 2018.

Spark, slag, bid, riv og tilråb som »jeg slår dig ihjel« og »fucking luder« er dagligdagen for lærere på folkeskoler over hele landet.

Det viser en aktindsigt, som fagbladet Folkeskolen har fået i Arbejdstilsynets påbud om dårligt psykisk arbejdsmiljø på folkeskolerne i 2018. 42 folkeskoler fik i løbet af sidste år et påbud om, at arbejdsmiljøet er så dårligt, at skolens ansatte har forhøjet risiko for at udvikle alvorlige sygdomme.

Artiklen fortsætter under banneret

#INKLUSION

Med artikelserien #inklusion har Folkeskolen siden november sidste år sat fokus på de børn og voksne, der kommer i klemme i inklusionen i folkeskolen - og på sammenhængen mellem mislykket inklusion og vold og trusler.

Gennem en spørgeundersøgelse til Folkeskolens lærerpanel kom det frem, at mere end hver fjerde lærer har været udsat for vold fra en elev inden for de seneste tolv måneder - og at problemet med udadreagerende elever vokser.

Undersøgelsen viste også, at lærerne kæder hændelserne sammen med antallet af inkluderede elever i almenundervisningen. Ni ud af ti lærere svarede, at inklusion har gjort det farligere at gå på arbejde. Jo flere elever i klassen, der tidligere ville have været i et specialtilbud, jo flere fysiske og verbale overgreb oplever lærerne.

Som følge af serien har over 150 lærere, forældre og andre med oplevelser omkring inklusion i folkeskolen henvendt sig til redaktionen for at fortælle deres personlige historie. Alle seriens artikler og læserindlæg er samlet på folkeskolen.dk. Indtast #inklusion i søgefeltet på folkeskolen.dk.

De mange påbud løber op i tæt på 500 sider, og her optræder ordet vold flere end 1.200 gange. Senest har en skole i Storkøbenhavn åbnet 2019 med et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi skolens personale oplever vold og trusler fra eleverne. Det dårlige arbejdsmiljø forøger ifølge påbuddet de ansattes risiko for at udvikle stress og stressrelaterede sygdomme som angst, udbrændthed og hjerte-kar-sygdomme.

226 episoder på to uger

I påbuddet kan det læses, at arbejdsmiljørepræsentanterne på skolens to afdelinger havde uddelt et afkrydsningsskema til skolens medarbejdere. Her skulle de ansatte i to uger notere, hver gang de oplevede fysisk og verbalt udadreagerende adfærd fra elever. På blot 14 dage blev det til samlet 226 registreringer på skolens to afdelinger.

De ansatte i indskolingen og på mellemtrinnet fortæller ifølge påbuddet, at de dagligt får tilråb som »jeg slår dig ihjel«, »fucking luder«, »jeg hader dig«, »fuck dig«, »du er en luder«, »du skal dø«, »din mor skal dø«, »du er tyk«, »fede ko«, »møgso« og »din dumme kælling«.

Lærerne for de yngste elever oplever også dagligt at blive udsat for spark, slag, bid, riv og skub - på mellemtrinnet sker det flere gange om ugen. I Arbejdstilsynets påbud er der flere eksempler på situationer, hvor lærere har været udsat for vold fra eleverne. En lærer er eksempelvis blevet truet af en elev med et jernstykke, og en anden har oplevet at få kastet store sten efter sig, fordi læreren bad eleven om at komme ind til undervisningen.

I den anden ende af landet føjer skoler i Esbjerg Kommune sig til listen med påbud fra Arbejdstilsynet.

Et af påbuddene er givet til Præstegårdsskolen i Esbjerg, som Folkeskolenbesøgte i januar. Her blev der på ét enkelt år registeret 75 voldelige episoder. Det fik lærere fra en anden Esbjerg-skole med tilsvarende problemer, Danmarksgades Skole, til at reagerer med et brev med titlen »Grænser for inklusion« til ledelsen i kommunens skolevæsen.

ET HÅRDT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) faste arbejdsmarkedsundersøgelse viser, at lærerne er en af de faggrupper, der er mest presset i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Lærerne ligger i bund sammenlignet med andre faggrupper på det offentlige og private arbejdsmarked, når det handler om deres oplevelse af at kunne leve op til arbejdets psykiske krav.

I 2012, hvor inklusionsloven blev vedtaget, lå lærerne forholdsvis ringe. Lærernes egen vurdering placerede dem i den nedre halvdel - på en 59.-plads - på en liste over 74 jobkategorier. Siden er det gået ned ad bakke. I 2018 var lærerne rutsjet ned til en 69.-plads i vurderingen af, om man kan leve op til arbejdets psykiske krav.

På et andet af NFA's spørgsmål indtager lærerne også en kedelig placering: Om arbejdet tager så meget energi, at det går ud over privatlivet. I NFA's undersøgelser ligger lærerne fast i topfem på listen over de mest psykisk opslidende job.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) .

Nye tal: Lærerne er blevet lidt mindre stressede og syge

»Som lærere tvinges vi til at indrette vores undervisning efter, hvad der er forsvarligt psykisk og fysisk, og ikke efter den faglige formåen, fordi nogle enkelte elever sætter dagsordenen for alles skolegang«, stod der i brevet. Lærerne skriver også, at de ikke længere kan »se stiltiende til, når børns fysiske og psykiske velvære i skoletiden er på spil«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.438 andre er allerede tilmeldt