Lærer Johnny Pedersen stod frem med sin historie i fagbladet Folkeskolen i maj 2020.
Lærer Johnny Pedersen stod frem med sin historie i fagbladet Folkeskolen i maj 2020.

Folkeskolen nomineret til journalistpris for artikler om pædofilianklager mod lærere

Med udgangspunkt i sagen om Johnny Pedersen, der blev bortvist fra sit job efter beskyldninger for pædofili, gav fagbladet Folkeskolen sidste år stemme til de mandlige lærere, som uberettiget har følt sig anklaget. Nu er artiklerne indstillet til en pris for specialmedier.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Med gedigent, vedholdende og kritisk journalistik belyses et svært, følsomt og tabubelagt emne for specialmediets målgruppe", hedder det i nomineringen til Anders Bording Prisens journalistprisen, som er en del af Danske Mediers Anders Bording Priser for specialmedier.

Lærer Johnny Pedersen blev i 2017 anklaget for at røre ved to pigers bryster i 5. klasse.  Anklagen førte til bortvisning og politianmeldelse. Politiet undersøgte sagen, men fandt ikke grund til en sigtelse.

På grund af sagen var han sygemeldt, og hans arbejdsevne vurderet nedsat med 85 procent.

To et halvt år efter episoden afgjorde en voldgift, at bortvisningen af Johnny Pedersen var uberettiget, og i maj 2020 stod Johnny Pedersen frem i fagbladet Folkeskolen.

En tidligere elev oprettede på baggrund af Folkeskolens artikler en støttegruppe for Johnny Pedersen. Hurtigt var der langt over 500 tilmeldt siden.

Alle - uden undtagelse - kom med støtte og positive oplevelser om Johnny Pedersen som lærer i kommentarfelterne.

Under artiklerne på folkeskolen.dk, i blogindlæg og i direkte henvendelser til redaktionen meldte flere mandlige lærere om deres taknemmelighed for artiklerne, fordi de selv har stået i situationer og følt sig uretmæssigt anklaget og været nervøse for deres retstilling.

Flere pegede på, at Metoo-dagsordenen, som prægede 2020, betyder, at de går på kompromis med den måde, de ønsker at være lærere på. De er bange for udvise fysisk omsorg for elever.

Bladet fulgte derfor op med med flere mandlige lærere, der stod frem med deres oplevelser og overvejelser. 

Journalist Maria Becher Trier og fagbladet Folkeskolen er for hele artikelserien nomineret til prisen, som uddeles den 26. august.

To andre medier er også nomineret - videnskab.dk for at udnytte efterårets debat om et dansk mundbindsforsøg til at  en artikelserie, som effektivt udbredte viden om, hvordan forskning fungerer og bedst forstås.

Og Danwatch for afdækningen af, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har leveret militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, der er er anklaget for at udsulte og bombe civile i Yemen.

Powered by Labrador CMS