Lærer Johnny Pedersen har ikke arbejdet, siden han blev bortvist. Han mener ikke, at politikerne i Greve tager deres ansvar alvorligt: "Jeg ville ønske, at de kom med et dementi af sagen over for forældre og elever på Damagerskolen, så de kan få lukket sagen ned. En undskyldning ville være på sin plads, så alle parter kan komme videre".

Lærerforeningen lægger sag an mod kommune

Greve Kommune har et ansvar for, at lærer Johnny Pedersen aldrig kommer til at arbejde med børn igen, mener Danmarks Lærerforening. Derfor stævner DLF nu kommunen med et krav om godtgørelse for svie og smerte.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Johnny Pedersen blev for to år siden anklaget for at beføle piger i 5. klasse. Kommunen bortviste ham fra lærerjobbet. Siden lagde politiet sagen ned, og en voldgift afgjorde i foråret, at kommunens bortvisning var uberettiget. Anklagerne og bortvisningen har medført, at Johnny Pedersen har psykiske følger i form af posttraumatisk stress. Hans erhvervsevne er vurderet til at være nedsat med 85 procent af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

"Jeg kommer aldrig til at arbejde med børn igen"

Voldgiften har pålagt Greve Kommune at betale Johnny Pedersen løn i opsigelsesperioden, derudover skal kommunen betale en godtgørelse for usaglig bortvisning på seks måneders løn inklusive pension. Men det er ikke nok, mener Danmarks Lærerforening (DLF), som derfor har sendt en stævning til Greve Kommune med et krav om godtgørelse til Johnny Pedersen for svie og smerte, fortæller formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen.

»Vi anlægger en erstatningssag mod Greve Kommune, fordi vi mener, at Greve Kommune har et ansvar for den situation, Johnny er havnet i. Johnny har fået anerkendt sin arbejdsskade, og han har fået erstatning via arbejdsskadesagen, men det er ikke alle erstatningskrav, der dækkes via arbejdsskadesagen, blandt andet dækkes godtgørelse for svie og smerte ikke, så derfor rejser vi også en selvstændig erstatningssag mod Greve Kommune, fordi vi mener, at kommunen er skyld i arbejdsskaden«, siger Thomas Andreasen.

Greve vil give ansatte større tryghed

Venter på en undskyldning

En af grundene til, at Lærerforeningen mener, at Greve Kommune har et ansvar for Johnny Pedersens situation, er, at kommunen bortviste Johnny Pedersen, før sagen om anklagerne var undersøgt. Thomas Andreasen mener, at der er god grund til, at en fagforening gør alt, hvad muligt er, for at hjælpe et medlem, som lander i en situation som Johnny Pedersens.

»Vi fører sådanne sager systematisk. Er der noget, hvor vi kan hjælpe medlemmet yderligere til at få erstatning, så gør vi det altid«, siger Thomas Andreasen.

Johnny Pedersen ønsker, at kommunen giver en undskyldning og officielt kommer med en udmelding om, at kommunens bortvisning var uberettiget.

»Hvis Greve Kommune anerkender, at den har et ansvar, eller DLF vinder sagen, så vil det betyde meget for Johnny, men det betyder også meget for os alle sammen, da der er mange, der føler, at det lige så godt kunne være dem, der blev ramt af uberettigede anklager. Der er helt klart noget principielt i den her sag«, siger Thomas Andreasen.

Han mener, at det netop er i ulykkelige sager som denne, at fagforeningen kan gøre en stor forskel:

»Langt de fleste, som bliver personligt ramt af sådan noget som det her, har ikke det overskud eller den økonomi, der skal til for at komme igennem sagen. Vi ser i hvert enkelt tilfælde på, hvad vi kan gøre, og hvordan vi bedst kan hjælpe medlemmet med arbejdsskadesagen og eventuelle andre advokatsager, og det er her, at fagforeningen og fællesskab virkelig viser deres styrke«.