'Michael Ziegler kunne udmærket have lavet en form for aftale. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan, men han kunne udmærket have givet Anders Bondo en håndsrækning', sagde kulturminister Marianne Jelved i dag på konference om dannelse i skolen.
"Michael Ziegler kunne udmærket have lavet en form for aftale. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan, men han kunne udmærket have givet Anders Bondo en håndsrækning", sagde kulturminister Marianne Jelved i dag på konference om dannelse i skolen.

Jelved ude med riven: KL skyld i lockout

En kontant kulturminister siger i dag, at Michael Ziegler sagtens kunne have lavet en aftale med DLF-formand Anders Bondo Christensen om lærernes arbejdsvilkår i foråret 2013. Det er Marianne Jelved klar til også at sige til Michael Ziegler og KL, der som bekendt lockoutede lærerne i stedet for at indgå en overenskomst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den kontante udmelding faldt i dag, hvor tænketanken Sophia havde inviteret til konference om 'heldannelse' i skolen. 

Vartov er nabo til Københavns Rådhus og ligger kun lige langt nok væk fra KL's hovedkvarter på den anden side af Langebro, til at Michael Ziegler kunne undgå at høre en sprudlende kulturminister. 

Ubøjelige KL

Marianne Jelved, der selv blev uddannet lærer i 1967, åbnede arrangementet med et oplæg om blandt andet vigtigheden af dialog, og det at parter kan bøje sig mod hinanden. Noget, som KL og Danmarks Lærerforening blev beskyldt for ikke at være i stand til for halvandet år siden. 

Ifølge kulturministeren var det dog mere KL end DLF, der ikke kunne finde ud af at samarbejde. Det sagde hun, da kredsstyrelsesmedlem i Øhavets Lærerkreds, Steen Pilgaard Toft, spurgte om hendes holdning. 

"Du har lige nævnt, at man ikke kan regne med at få sin vilje, men skal bøje sig mod hinanden. Du har også nævnt, at KL og DLF ikke ville bøje sig mod hinanden op til lockouten i 2013, men mener du, at de havde muligheden for at bøje sig mod hinanden?", spurgte han og ministeren kvitterede med et meget direkte svar uden politikeromsvøb.

"Michael Ziegler kunne udmærket have lavet en form for aftale. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan, men han kunne udmærket have givet Anders Bondo en håndsrækning, og hvis der havde siddet et bare lidt vist menneske på den post - undskyld jeg siger det, men jeg er parat til at diskutere det med Ziegler selv - så havde man selvfølgelig gjort det", sagde Marianne Jelved.

"Men katastrofen sker, og det er jo fordi ingen bøjer sig for det fælles bedste. De er låst fast begge to, og så skal der være en, som kan få hul igennem. Og der mener jeg ikke, Anders Bondo var i en situation, hvor han kunne være den, der fik hul igennem. Han havde forsøgt flere gange".

Der ramte Marianne Jelved tilsyneladende plet hos dagens forsamling, der kvitterede med et bifald. 

Kan godt forstå DLF's utilfredshed

Ministeren talte også om de nye læringsmål, som ikke skal følges for bogstaveligt:

"Jeg kan godt forstå, at Danmarks Lærerforening er forbistret over læringsmålene", sagde hun.

"Men uanset hvad, er det læreren, som har det endelige ansvar for elevernes undervisning", fortsatte ministeren og opfordrede derefter til, at lærerne kun arbejder moderat efter folkeskoleloven.

"Følg loven, men ikke overdrevet", sagde Marianne Jelved med sit velkendte glimt i øjet.

Powered by Labrador CMS