Annette Vilhelmsen trækker på sin viden fra Den fri Læreruddannelsen i Ollerup og sit arbejde som lærer på friskoler.

Lærer valgt som formand for SF

52-årige Annette Lilja Vilhelmsen er valgt til ny formand for SF. Hun er uddannet lærer fra Den Fri Læreruddannelse i Ollerup og cand. pæd i almen pædagogik. Vilhelmsen har tidligere fortalt, at hun mener folkeskolen skal gives fri for administration, og at hun ikke er tilhænger af karakterer og kanonlister.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Annette Vilhelmsen havde børn og unge som en af sine tre mærkesager allerede i valgkampen: "Børn og unge skal gennem hele opvæksten tilbydes omsorg, skole og uddannelse som svarer til den enkeltes behov. Kvaliteten skal måles på livskvalitet frem for økonomi". Og i sit arbejde som uddannelsesordfører gennem det seneste år har hun haft tydelige holdninger til skolen.

Karaktererne er jo alene en status Annette Vilhelmsen har undervist på efterskoler, en friskoler og et voksenuddannelsescenter og var indtil hun blev valgt til Folketinget centerleder på Nationalt Videncenter for Frie Skoler og selvstændig pædagogisk konsulent. Hun mener, at folkeskolen skal være folkets skole, gøres fri for bureaukrati og kontrol. "Vi skal møde folkeskolen med tillid, og skolen skal møde eleverne med tillid. I dag er der for meget bureaukrati, kontrol og mistillid. Vi skal vende tingene om og bruge kræfterne på at tage vare på vore børn, så de bliver livsduelige. Jeg synes, der er en fare, hvis folkeskolen alene skal ses ud fra nyttehensyn", sagde hun for kort tid siden til Skolebiblioteksforenings blad Børn og Bøger. I samme interview fortalte hun, at hun er imod kanonlisterne, som hun mener kun bør være inspiration for lærerne og imod karaktergivning i skolen. "Jeg oplever, at eleverne gerne vil have karakterer, men oprindelig uddannet på Den frie Læreruddannelse, hvor vi ikke anvender karakterer, er jeg personligt ikke optaget af karakterer. De er jo alene en status". 

Tømrere og bagere i skole Annette Vilhelmsen har ikke givet klart til kende, hvor hun står i forhold til lærernes arbejdstid, men hun har tidligere på folkeskolen.dk givet udtryk for, at hun gerne ser andre faggrupper i skolen. Hun nævnte som eksempel ingeniører og bagere fra lokalområdet. Og den slags faggrupper behøver ikke have en læreruddannelse for at kunne undervise i folkeskolen. "Men det vil selvfølgelig være nødvendigt, at de også har en pædagogisk uddannelse og ikke nødvendigvis en fuld læreruddannelse". Det handler om at få undervisningen tættere på virkeligheden, sagde hun "Man kender det jo allerede fra friskolerne, hvor de ikke har særlige krav for, hvem der må undervise".