Alle mand samles om ovnen, når ammoniakdampene frigives. Klik videre for flere billeder af den kemiske småkageproduktion.
Foto: Anne-Dorte Hertzum
15. december: Kemi i julekagerne
Madkundskab og naturfag smelter sammen, når Anne-Dorte Hertzum sammen med sine elever bager julekager med fire forskellige slags kemiske hævemidler.
FØLG MED I JULEKALENDEREN PÅ DE FAGLIGENETVÆRK
Fra 1. december til juleaften sætter vi hver hverdagspot på, hvordan julen sniger sig ind i fagene.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Smør, mel, sukker og æg - og en kvart teskefuld bagepulver, natron, potaske eller hjortetaksalt.
Sådan lyder opskriften på de fire forskellige slags småkagedej, som lærer Anne-Dorte Hertzum fra Præstelundskolen i Brande laver i december med sine elever.
"Vi laver både den traditionelle og en version kogt på brune fuldkornsris. I år vandt den sunde version i den ene klasses afstemning om at være bedst med 11 stemmer mod 10. I den anden klasse blev det 13-7 til den klassiske, hvide grød", siger Anne-Dorte Hertzum.