Håb om overenskomstforhandlinger for lærere på Skolen Sputnik

Siden oktober har DLF-medlemmer ikke måtte søge stillinger på skolen Sputnik. Årsagen er, at Sputnik ikke har tegnet overenskomst med Lærerforeningen. Men nu har Lærernes Centralorganisation kontaktet Dansk Erhverv Arbejdsgiver, og et møde er sat op.

Publiceret

HVAD ER SPUTNIK? 

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for eleverpå alle klassetrin med socioemotionelle vanskeligheder og ADHD ogfor elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: København NV,Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Kilde: skolensputnik.dk

SAGEN KORT:

Sputnik var fra sin etablering som privatdagbehandlingsinstitution ikke omfattet af nogen overenskomst.

2014  tog Sputnik kontakt til KøbenhavnsLærerforening med henblik på at drøfte mulighederne for at tegneoverenskomst. Lærerforeningens udspil omfattede kun delæreruddannede. Sputnik ønskede en fælles overenskomst, deromfattede alle ansatte uanset uddannelsesmæssig baggrund.

2017 Nye forhandlinger mellem LærernesCentralorganisation (LC) og Sputnik om indgåelse af enoverenskomst. Forhandlingerne suspenderes, fordi Sputnik vil afsøgemulighederned for at indgå en overenskomst for samtligedagbehandlingstilbud i Københavnsområdet. Sputnik vendte ikketilbage.

Juli 2018 Sputnik melder sig ind i DanskErhverv for at blive omfattet af en landsdækkende overenskomst medSocialpædagogernes Landsforbund.

September 2018 LærernesCentralorganisation varsler blokade over for alle afdelinger afSputnik for at opnå en overenskomst med Sputnik for undervisendepersonale.

Oktober 2018 Blokaden træder i kraft

November 2018 Skolen Sputnik hiverLærernes Centralorganisation i Arbejdsretten.

Januar 2019 Arbejdsretten giver LærernesCentralorganisation medhold i, at lærernes undervisningsarbejde påSputnik ikke er omfattet af den overenskomst, somSocialpædagogernes Landsforbund har indgået med Dansk ErhvervArbejdsgiver. (rettet 8/3 kl. 8.21, red.)

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation har siden 4. oktober haft en såkaldt blokade af stillinger på Den Specialpædagogiske dagbehandlingsinstitution Sputnik ApS. Blokaden betyder, at medlemmer af bl.a. DLF ikke må tage job hos Sputnik.

Blokade: DLF-medlemmer må ikke søge job på Skolen Sputnik

Skolen Sputnik har en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund (SL), som Sputnik mener dækker alt pædagogisk personale. Derfor mente skolen, at Lærerforeningens blokade var ulovlig. Sputnik gik til Arbejdsretten, og her lød dommen, at blokaden var i orden. Arbejdsretten slog fast, at lærernes undervisningsarbejde på Sputnik ikke er omfattet af den overenskomst, som SL har indgået med Dansk Erhverv Arbejdsgiver.

LC vinder sag i Arbejdsretten: Blokade mod Sputnik-skoler er i orden 

Det har nu fået Lærernes Centralorganisation til at bede om et møde med Dansk Erhverv. Det glæder formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen, at mødet er kommet i stand.

"Vi forventer, at det betyder, at vi kommer til at forhandle en overenskomst, der dækker undervisningsdelen på skolerne", siger han.

Folkeskolen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Erhverv. Vi har modtaget dette mailsvar. 

"Vii udtaler os af princip ikke om forestående eller igangværende forhandlinger".

DLF: Vi vil skabe klarhed 

Sputnik er en privat skole, der er opdelt i afdelinger. En afdeling rummer 25-50 børn og unge fordelt efter forskellige kriterier. På en afdeling med ca. 50 elever vil der typisk være 22-28 ansatte. 45 procent af alle ansatte er læreruddannede. Da dommen faldt i november, var 22 af underviserne på Skolen Sputnik medlem af DLF.

"Vi gør ikke det her for at genere nogen. Vi gør det, fordi vi gerne vil skabe klarhed. Og det her er ikke SL's overenskomstområde. Det er lærernes, og det er nu slået fast i Arbejdsretten. Vi vil have en forhandlingsløsning", siger Gordon Ørskov og forklarer:

"Det handler også om social dumping. Det er det, som sker, når man ikke tegner en overenskomst og dermed kan hyre arbejdskraft, der er billigere, end hvis man havde en overenskomst. Hvis kommunerne selv skulle løse opgaven, så skulle de løse den til den overenskomst, der gælder for folkeskolelærere. Så kan det ikke nytte noget, at kommunerne ved at flytte opgaverne over i det private kan sige, at så skal opgaven løses billigere, fordi lærerne i det private er billigere".

Forhandlinger kan trække ud

Håbet er, at forhandlingerne om en overenskomst for lærerne kan begynde hurtigst muligt, og når de begynder vil blokadevagterne uden for Sputniks skoler trække sig tilbage. Blokaden bliver først aflyst, når der er en overenskomstaftale.

"Vi har ikke tænkt os at optrappe. Vi vil hellere have gang i forhandlingerne. Men det kommer ikke til at tage 14 dage. Det kommer mindst til at tage nogle måneder. Vi håber, at kommunerne vil være med til at lægge pres på", siger Gordon Ørskov Madsen.

Minidemonstration skal gøre opmærksom på manglende overenskomst