Dorte Lange ser frem til, at årets internationale lærerprofessionstopmøde bliver fulgt op af et nationalt, som det er sket de seneste to år.

Danmark mister pladsen i det fine selskab ved internationalt lærertopmøde

Hvert år mødes ministre og lærerforeningsrepræsentanter fra en række lande for at diskutere, hvordan man sammen kan udvikle lærerprofessionen. I år har Merete Riisager dog meldt afbud.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år inviteres lærerfagforeninger og ministre fra en række lande til sammen at deltage i topmødet International Summit of The Teaching Profession (ISTP).

Kommer både fagforeningen og ministeren fra et land, får man lov at sidde ved hovedbordet, men det bliver ikke tilfældet for Danmark i denne omgang.

Stiller man med en officiel delegation, har et land adgang til tre større temasessioner i løbet af de to dage, topmødet foregår, oplyses det på ISTP's hjemmeside. En officiel delegation skal indeholde en minister, to fagforeningsrepræsentanter og en lærer.

Topmøde: Bondo og Antorini skal sætte fælles mål i Canada

Men grundet en presset kalender har undervisningsminister Merete Riisager meldt afbud til årets topmøde, der afholdes i denne uge i Helsinki.

"Ministeren deltager ikke i topmødet i Finland, da hun i de dage skal deltage i Digitalt Topmøde 2019 og Danmarks Læringsfestival. Danmark er i Finland repræsenteret på embedsmandsniveau. I øvrigt er flere andre landes delegationer også uden minister", oplyser ministeriet.

DFL: Tæt samarbejde om professionsudvikling

Lærerforeningen sender næstformand Dorte Lange til topmødet. Hun bekræfter, at ministerens afbud betyder, at der vil være dele af topmødet, Danmark er afskåret fra at deltage i. Hun er dog sikker på, at udbyttet bliver stort trods Riisagers fravær.

"Undervisningsministeriet sender repræsentanter, og vi har en aftale med ministeriet om, at vi fortsætter det samarbejde om at udvikle lærerprofessionen, som topmødet i bund og grund handler om. Så det går vi ud fra vil ske, også på den anden side af et eventuelt regeringsskifte", siger DLF-næstformanden.

DLF og Riisager til internationalt topmøde om værdsættelse af lærere

Konferencen har været afholdt siden 2011. I 2017 deltog DLF-formand Anders Bondo Christensen og Merete Riisager, da konferencen blev afholdt i Edinburgh, mens Dorte Lange og ministeren var på plads, da ISTP i sidste år løb af stablen i Lissabon.

Skal diskutere fremtidens undervisning

Temaet for årets konference er 'fremtidens undervisning og læring'. Her kommer der især til at være fokus på førskoleområdet.

Her mener Dorte Lange, at det især bliver vigtigt for de danske repræsentanter at repræsentere en nordisk tradition for, at børnehaver ikke er et sted, hvor der foregår undervisning.

"Det er et sted, hvor man er tryg, og får lov til at være barn og udvikle sig gennem leg. I stærk kontrast til andre lande, hvor man bliver undervist, inden man har smidt bleen", siger hun.

De seneste to år er det internationale lærerprofessionstopmøde blevet fulgt op af et dansk et af slagsen med samme emne. Det bliver også tilfældet denne gang, siger Dorte Lange.

Bondo: Internationale erfaringer viser, at flere timer ikke virker

Her håber hun, der især bliver fokus på den af overskrifterne fra årets ISTP, der hedder 'Leading together'.

"Det handler om, at vi kun kan udvikle udvikle undervisningen gennem ordentligt samarbejde mellem lærernes repræsentanter og politikerne. De seneste to års opfølgende nationale topmøder har for os været den største gevinst ved at deltage i det internationale", siger hun og tilføjer:

"Vi forventer at få en masse gode input med hjem fra Finland til at fortsætte det arbejde".