Foreningens økonomiske fremskrivninger til og med 2024. Grafen blev vist under Anders Bondos fremlægning af foreningens økonomi på Lærerforeningens kongres.

DLF forventer røde tal næste år på grund af faldende medlemstal

Danmarks Lærerforening forventer for første gang i lang tid røde tal for driftsresultatet til næste år, fordi der bliver færre folkeskolelærere og dermed færre medlemer. Anders Bondo bebuder en stor økonomisk gennemgang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden 2013 har Lærerforeningen forøget sin egenkapital med 82 millioner kroner. Men fra næste år ser det ud til, at den positive udvikling vender.

Et faldende medlemstal vil ifølge foreningens forventninger betyde et minus på 3,3 millioner kroner på driften. Det fortalte formand Anders Bondo Christensen i går på sidstedagen af foreningens kongres.

Her fortalte han også, at DLF's økonomiske fremskrivning forudser, at driftsunderskuddet vil stige til 24,8 millioner i 2024, hvor man forventer  2.300 færre medlemmer end i dag. Det vil betyde et fald i foreningens egenkapital fra 243 millioner kroner til 173 millioner.

Kongres: Hvordan håndterer DLF faldende medlemstal og flere opgaver? 

De færre medlemmer skyldes ifølge foreningen kommunale besparelser, at flere lærere er gået på pension og en stigning i antallet af lærere, der skifter til et job på en fri grundskole.

Bondo: Minus er ingen katastrofe

Anders Bondo understregede, at forudsigelserne kun bliver en realitet, hvis ikke foreningen lykkes med at finde nye indtægtskilder eller steder at spare.

"Det er ikke, fordi 173 millioner er nogen katastrofe", sagde han fra talerstolen. "Men udviklingen er ikke holdbar, fordi hvis vi kigger endnu længere frem, så fortsætter det bare".

DLF: Det er blevet lidt sværere at rekruttere medlemmer 

Formanden fortalte, at foreningen vil igangsætte en økonomisk gennemgang af organisationen til næste år.

"Vi skal have en økonomisk gennemgang af hele hovedforeningen. Det skal vi have afsluttet i løbet af 2020 med henblik på at forbedre hovedkassens økonomi. Denne her gang er de lavthængende frugter plukket. Derfor kræver det noget mere at finde nye håndtag at dreje på. Men jeg garanterer for, at vi vil være opmærksom på alle udgiftsområder for at se, om der er noget, der kan håndteres smartere", sagde han og fortalte, at foreningen også vil kigge på muligheder for at forbedre sine indtægtskilder.

Kontingentet holdes fortsat i ro

I 12 år har foreningen ikke ændret ved, hvor meget medlemmerne betaler for at være medlem af hovedforeningen, og sådan fortsætter det også næste år, blev det besluttet på kongressen.

Hver tredje lærer over 50 år er forsvundet

Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved, fortalte Bondo.

"Man kunne kigge på kontingentet. Vi har holdt det i ro i 12 år, og nu går vi ind i det 13. år", sagde Anders Bondo og tilføjede, at DLF ligger relativt højt kontingentmæssigt.

Forsker: DLF skal ruste sig til fremtidens medlemmer