"Vi skal have sikret, at skolerne klart og tydeligt ved, at de ikke får repressalier eller økonomiske sanktioner fra Christiansborg", siger SF's undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk.

SF: ”Det er et kæmpeproblem, at skolerne ikke ved, hvad de må”

Skolerne skal vide klart og tydeligt, at der ikke kommer sanktioner, når corona-situationen gør det nødvendigt at sende elever hjem. Det er budskabet fra SF, som har indkaldt undervisningsministeren til et hastesamråd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange skoler kæmper med meget smitte blandt både elever og lærere, og det har fået nogle skoler til at sende elever hjem til selvstudier eller onlineundervisning.

Men hjemmeundervisning betragtes i reglerne som frivillig undervisning, og derfor kan skolerne risikere at skulle levere erstatningsundervisning til eleverne, når corona slipper taget.

Den uklarhed skal ryddes af vejen, mener SF's undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk.

"Vi bliver nødt til at forholde os til den virkelighed, der er lige nu. Det er ikke en varende situation. Det er en situation, der er, indtil smitten dæmpes. På den enkelte skole skal de kunne tage de nødvendige beslutninger. Vi skal sige klart inden fra Christiansborg, at de kan tage de beslutninger, uden at vi kommer efter dem bagefter", siger Charlotte Broman Mølbæk.

DLF, KL og skoleledere: Kræv ikke erstatningstimer for onlineundervisning

Skoleudfordringer tages op på samråd

Allerede for et par uger siden kaldte hun sammen med de Radikales undervisningsordfører Lotte Rod børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et såkaldt hastesamråd om, hvordan man sikrer en forsvarlig hverdag for børnene i daginstitutioner.

Det samråd skulle været i dag, men det er blevet udskudt til torsdag i næste uge. Og her vil hun nu også inddrage situationen på skolerne.

"Vi kommer til at snakke om skolerne. Det er et kæmpeproblem, at skolerne ikke ved, hvad de må. Vi skal have sikret, at skolerne klart og tydeligt ved, at de ikke får repressalier eller økonomiske sanktioner fra Christiansborg", siger hun.

"Både skoler og daginstitutioner er udfordrede. Princippet er det samme, men lovgivningen er forskellig. Skulle vi ikke lave en plan? Det burde vi have haft, når vi åbner op så meget, vel vidende at så mange bliver syge", fortsætter hun.

Aarhusrådmand ønsker afklaring: Udløser onlineundervisning krav om erstatningstimer?

Også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er indkaldt til samrådet. Lotte Rod og Charlotte Bromann Mølbæk vil vide, om ministeren vil indkalde til corona-trepatsforhandlinger, der kan sikre, at arbejdsgivere og forældre kompenseres, når et pasningstilbud lukkes helt eller delvist ned grundet høj smitte.