Mai Mercado er utilfreds med, at elever går glip af statspenge til ekstraordinær hjælp mod faglige huller. Foto: Erik Bjørn Møller

Konservative: Elever med faglige huller efter nedlukning svigtes

Elever med faglige huller efter corona-nedlukningen går glip af ekstraordinær hjælp for at indhente det forsømte. De fleste af pengene til formålet er ikke blevet brugt, og nu er det for sent – så nu ryger de i stedet tilbage i statskassen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til trods for den udbredte politiske enighed om at sikre ekstraordinær hjælp til udsatte elever, der er sakket fagligt bagud under forårets corona-nedlukning, står det nu klart, at mange elever aldrig kommer til at modtage den planlagte hjælp.

"Det er simpelthen en mavepuster. Der er slet ingen tvivl om, at eleverne svigtes", konstaterer de Konservatives undervisningsordfører, Mai Mercado.

Baggrunden er, som tidligere omtalt på folkeskolen.dk, at hovedparten af pengene i en statslig pulje til formålet simpelthen har ligget og samlet støv.

Millioner til udsatte elevers corona-efterslæb samler støv 

Regeringen og et bredt flertal besluttede ellers den 18. juni at udbyde en pulje på 59,2 millioner kroner til ekstraordinære kommunale initiativer for at lukke faglige huller hos udsatte elever.

Men ansøgningskriterierne om, at mindst to kommuner skulle søge sammen - ovenikøbet i samarbejde med civilsamfundsaktører - har ifølge KL gjort det alt for besværligt for kommunerne at søge. Derfor står hovedparten af pengene - 32 millioner kroner - stadig ubrugte hen.

"Jeg har så spurgt, om vi ikke kunne gøre noget, for eksempel ændre på kriterierne eller lave en ny runde. Men det kan åbenbart ikke lade sig gøre", siger Mai Mercado.

Pengene går i statskassen

I et brev til hende og Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, oplyser undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at de penge, der ikke er brugt fra puljen, nu tilfalder statskassen. Derfor er der ikke adgang til for eksempel at lave en ny ansøgningsrunde med samme formål.

"Til syvende og sidst er det altså nogle teknikaliteter, der medfører, at der er elever, der ikke kommer til at profitere af et turboforløb, en camp eller noget andet, som kunne hjælpe dem med deres faglige huller. Jeg er simpelthen så sindssygt ærgerlig over det, og jeg synes, det er et kæmpe problem," siger Mai Mercado.

Allerede før sommerferien foreslog de Konservative, at elevers corona-efterslæb skulle indhentes ved at give elever over hele landet mulighed for at kommer på skolebænken i sommerferien. Det var der ikke politisk opbakning til. I stedet endte de politiske forhandlinger med, at et bredt politisk flertal ville hjælpe elever med faglige huller med puljen på 59,2 millioner kroner.

Konservative vil tilbyde sommerskoler for 50.000 elever med fagligt efterslæb

 I alt er der givet støtte på cirka 27 millioner kroner til projekter, der omfatter 16 kommuner og 22 civilsamfundsaktører.

Intet at gøre

"Det er åbenbart for sent at gøre noget ved, at de her penge ikke kommer ud at arbejde. Det er en helt klar afvisning, der er ikke noget at gøre, skriver ministeren til os. Men jeg kunne altså godt have tænkt mig en minister - eller måske snarere embedsmænd - som lige havde gjort os opmærksomme på, at det ville være svært at få de her penge afsat med så stramme ansøgningskriterier. Men jeg mindes ikke at have fået en advarsel om det", siger Mai Mercado.

Hendes bekymring bliver ikke mindre, efter at det mandag kom frem, at 75.000 elever har et alarmerende højt fravær i løbet af et skoleår.

"Når de penge, der skulle bruges til elevernes faglige huller, så heller ikke kommer ud at arbejde, så er det altså virkelig en strømpil i den forkerte retning. Hvorfor ringer ministeriet ikke til de kommuner, der har udfordringer med faglige huller, og hvor eleverne grundlæggende præsterer ringere end andre steder? De skal da have en opfordring til at gå ind og søge om de her penge", siger den konservative undervisningsordfører.