
»Jeg glæder mig til at grine med dem og lave jokes om denne her skøre tid«
Efter to måneder med nødundervisning hjemme kan de ældste klasser komme tilbage i skole. Gitte Ladegaard og Lynne Gilberg har sommerfugle i maven over det snarlige gensyn med deres elever: De glæder sig vildt, men er bekymrede for logistikken.

Det bliver godt. Lærerne i udskolingen ser frem til, at de fra næste uge igen kan sige rigtig godmorgen til eleverne i 6.-10. klasse. »Jeg glæder mig til at se dem i øjnene og snakke rigtigt med dem. Og så er jeg kørt lidt sur i den digitale undervisning, og det tror jeg også, at eleverne er«, siger dansklærer i 7. klasse på Absalons Skole i Roskilde Lynne Gilberg. Hun mener, at det er rigtig godt for de store elever, at de kommer tilbage nu, frem for hvis det først var blevet efter sommerferien. »Der vil være meget mindre af de sociale ting tabt på denne måde«, siger Lynne Gilberg. »Eleverne er i en alder, hvor de er i en rivende udvikling. Der kan ske meget bare i en sommerferie. Det er ikke som de små, der løber ud og leger og finder sammen igen«.
Hos Gitte Ladegaard, der underviser i dansk, tysk og engelsk i 7. og 8. klasse på Nordskovskolen i Haslev, er reaktionen på genåbningen af skolen for de ældste elever den samme.
»Bare det at se dem og være i samme rum. Jeg glæder mig til at grine med dem og måske lave jokes om denne her skøre tid. Og til at se deres indbyrdes samspil. Hele det fællesskab, der er, når man er i samme rum, det bliver fedt at komme tilbage til. Det er der ingen tvivl om«, siger hun.
Trivsel frem for faglighed
I dagene op til statsministerens besked om, at der nu er grønt lys for at åbne skolerne fuldt op, viste flere undersøgelser, at hjemmeundervisningen i stigende grad er begyndt at gå ud over elevernes trivsel og motivation.
I en undersøgelse, som Danmarks Lærerforening har gennemført blandt sine medlemmer, svarede 58 procent af de godt 2.000 adspurgte lærere, at de har elever, der ikke deltager i nødundervisningen. Det er fortrinsvis elever med faglige og sociale udfordringer, lærerne oplever ikke at have kontakt til.