"Jeg tror, at punkterne er skrevet ud fra nogle enkeltstående henvendelser fra forældre og så gjort til et generelt billede. Det er tosset. Fremover så vil jeg virkelig anbefale, at hvis man som forældre er i tvivl eller utilfreds, så skal man i første omgang altid kontakte barnets lærer eller skoleleder. Så bliver tingene løst", siger formand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen om kriseberedskabets syv kritikpunkter mod lærerne.

Lærere på Bornholm får kritik for deres hjemme-arbejdsindsats: Beror på en misforståelse

Blot en uge inde i nedlukningen af folkeskolerne fik de bonholmske lærere hård kritik fra øens krisestab, herunder borgmesteren. Den lokale lærerformand vurderer dog, kritikken bygger på en misforståelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret kl. 14.20 med kommentarer fra en fælles pressemeddelelse nederst i artiklen 

Lærerne holder fri i løbet af dagen, og der er næsten ingen kommunikation mellem lærer og elev. 

Det er nogle af de hårde kritikpunkter, de bornholmske lærere er blevet mødt med, efter de og store dele af samfundet blev beordret hjem for at mindske smittespredningen. 

Lærere bekymret over nødundervisningens sociale slagside

I går kunne TV2 Bornholm afsløre, at kommunens krisestab bestående af borgmesteren, kommunens direktion og beredskabet fredag i sidste uge fremlagde syv kritikpunkter for øens skolechef.

De syv punkter lyder ifølge TV2 Bornholm således: 

  • Forældre får pålagt omfattende undervisningsopgaver.
  • Kommunikation via Aula opleves som meget uoverskuelig og ukoordineret.
  • Eleverne forstår ikke, hvad de skal lave og lære.
  • Der foregår minimal interaktion mellem lærer og elev i skoletiden. Digitale muligheder udnyttes ikke optimalt.
  • MinUddannelse bliver ikke brugt i tilstrækkelig grad.
  • Undervisning/opgavemængde og metoder omkring klassen synes ikke at være koordineret i tilstrækkelig.
  • Skolens personale holder fri i dagtimerne.

Kredsformand: Har modtaget forklaring fra borgmester

I dag siger formand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen til folkeskolen.dk, at han her til morgen har modtaget en mail fra borgmester Winni Grosbøll (S), der forklarer, at de pågældende punkter ikke skulle betragtes som en kritik.

"Efter indslaget i tv i går har jeg fået en mail fra borgmesteren. Hun kan slet ikke forstå, at vi havde taget punkterne så ilde op. Jeg ved ikke, om hun har været klar over den reelle formulering, fordi hun havde nogle andre formuleringer i mailen, som mere fremstår som spørgsmål til, hvordan gør vi det her bedst muligt. Og det er jo vejen frem", fortæller han. 

Lærernes arbejdstidsforhandlinger fortsætter - nu coronabevidst

Ifølge Christian Faurholdt Jeppesen var det heller ikke meningen, at krisestabens punkter skulle have været kommunikeret ud til lærerne.

"Det er i hvert fald sket på mindst en enkelt skole, hvor meddelelsen blev sendt videre til medarbejderne, og det skulle jo ikke være sket. Det er klodset", siger han og tilføjer, at han ikke ved, hvem beskeden med de syv punkter i første omgang var tiltænkt. 

Vil tage dialog med borgmester og skolechef

Siden tv-indslaget i går aftes har øens skoleledere brugt tid på at forsøge at berolige lærerne og deres øvrige personale, fortæller lærerformanden.

"Og så håber jeg, at jeg kan få kontakt med både borgmesteren og skolechefen i dag, så vi lige får snakket det her igennem. Vi står alle i en helt ny sitation, hvor vi alle forsøger at få det bedste ud af det, og vi tager meget gerne en dialog med den øverste top i kommunen om, hvordan vi forholder os i denne tid", siger han.

Formand: Vi opfordres til at gå ture i løbet af dagen 

Christian Faurholdt Jeppesen fortæller, at de syv punkter med stor sandsynlighed bygger på enkeltstående henvendelser fra forældre. 

"Jeg tror, at punkterne er skrevet ud fra nogle enkeltstående henvendelser fra forældre og så gjort til et generelt billede. Det er tosset. Fremover så vil jeg virkelig anbefale, at hvis man som forældre er i tvivl eller utilfreds, så skal man i første omgang altid kontakte barnets lærer eller skoleleder. Så bliver tingene løst". 

Nødlov på vej: Sådan bliver reglerne for undervisning under Corona-lukningen

Lærerformanden slår også fast, at han er helt sikker på, at lærerne arbejder det, de skal. 

"Det kan være, at kritikken er opstået, fordi man har set en lærer på gaden i løbet af dagen. Vi har faktisk en lokalaftale, der giver mulighed for det, og så har fx min egen leder også opfordret os til at gå nogle ture i løbet af dagen med beskeden; 'Jeg ved, at I besvarer mails og laver forløb om aftenen, så husk nu at gå nogle ture i vejret, imens det gode vejr er her. Vi har alle brug for lys og luft".  

Skolechef: Kritikken fremstår hårdere på skrift

Skolechefen på Bornholm Trine Schloss Pedersen udtalte i går til TV2 Bornholm, at kritikken fremstår hårdere på skrift, end den i virkeligheden er tænkt som.

"Kritikken kan godt virke lidt hård, når man ser den på skrift, men jeg tror, at det skyldes en bekymring for skoleområdet, som er supervigtigt for os. Vi har også nogle sårbare og udsatte børn og familier i udsatte positioner, og det er vigtigt, at vi holder lidt snor i det - og er nysgerrige på, hvordan vi kan forbedre os".

Trods corona: Over halvdelen af skolerne skal holde nationale test i år

Tilføjet kl. 14.20 

Borgmester: Det var ikke en kritik

Borgmester Winni Grosbøll, skolechef Trine Schloss Pedersen og lærerkredsformand Christian Faurholdt Jeppesen har her til eftermiddag udsendt en fælles pressemeddelelse.

Her understreger både borgmesteren og skolechefen, at punkterne ikke har været tænkt som en generel kritik af øens lærerstab.

"Jeg sidder selv i krisestaben, og genkender ikke kritik fra Krisestaben, men en stor opmærksomhed på om vi rammer alle elever også de, som ikke kommer fra hjem, hvor man kan hjælpe med undervisningen, måske ikke bruger aula", lyder det fra borgmester Winni Grosbøll.

Skolechef Trine Schloss Pedersen kalder det meget ærgerligt, at krisestabens bekymring blev modtaget som en generel kritik af lærerne. 

"Det er meget ærgerligt, at det er blevet forstået som om, at der skulle være en generel utilfredshed med skoleledernes/lærernes indsats under corona-krisen - det er der ingenlunde", udtaler hun. 

Formand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen glæder sig over, at der er kommet en opklaring af situationen.

"Jeg er glad for at få en opklaring - jeg kunne heller ikke genkende, at der skulle være tale om en generel utilfredshed med øens skoleledere og lærere", siger han i pressemeddelelsen. 

 

Læs mere

Læs historien fra TV2 Bornholm