Sex & Samfund udgav for fire år siden et gratis materiale til seksualundervisning i  specialklasser og -skoler. Både en dansk og en svenske undersøgelse viser, at der er god brug for at styrke eleverne på området.
Sex & Samfund udgav for fire år siden et gratis materiale til seksualundervisning i specialklasser og -skoler. Både en dansk og en svenske undersøgelse viser, at der er god brug for at styrke eleverne på området.

Unge med funktionsnedsættelse dobbelt så udsatte på sociale medier

Danske fagfolk efterlyser i en ny rapport om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap mere viden om de risici for krænkelser, de unge udsættes for på sociale medier. Det er der god grund til, viser svensk rapport om unges medievaner.

Publiceret

den svenske undersøgelse

Det svenske medieråd har spurgt forældre, om deres børn foreksempel er blevet mobbet eller truet, har modtaget seksuellekommentarer eller har fortalt meget om sig selv på internettet.

Forældre til 13 til 16 årige med handicap svarer i højere gradend gennemsnittet, at deres barn har været offer for et afelementerne:

  • 37 procent siger, at deres barn er blevet socialt isoleret pågrund af brug af internet eller spil (mod 14 procent igennemsnit).
  • 18 procent siger, at deres barn er blevet kontaktet af voksne,som søger seksuel kontakt via internettet (mod fem procent igennemsnit).
  • Dette mønster findes også blandt forældre til 17 til 18-årigemed handicap. Her siger 28 procent, at deres barn har fåetseksuelle kommentarer eller forslag på internettet (sammenlignetmed 10 procent i gennemsnit), og 39 procent svarer, at barnet erblevet mobbet eller truet online eller via mobiltelefon(sammenlignet med 17 procent i gennemsnit).

case fra dialogkort

 Stine er 14 år og har ADHD. Du har observeret, at Stineofte er online både på sin telefon og på institutionens computere.To af Stines veninder kommer og fortæller dig, at Stine chatter medfremmede mænd og mødes med dem. Ifølge veninderne har Stine dyrketsex med flere mænd, hun har mødt via nettet.

  • Hvad siger du til veninderne?
  • Hvad vil du gøre med de oplysninger, du har fået?

Fra Socialstyrelsens dialogkort om forebyggelse, opsporingog håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn medhandicap

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn og unge med fysiske eller mentale handicap udsættes oftere for vold eller seksuelle overgreb end andre børn. Det viser en undersøgelse, som SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd udgav i sidste uge.

"De er udsat for mobning, trusler og had dobbelt så ofte i forhold til gennemsnittet, og de ender oftere i konflikt med deres forældre om brug af medier. Det er en sårbar gruppe, og vi ser et behov for målrettede indsatser", siger forskningschef Ulf Dalquist fra medierådet til svt.se.

"Dette er en særlig udfordring for børn med begrænsede sociale kompetencer, børn med handicap eller børn, som er sårbare, hvis de i forvejen har svært ved at læse egne eller andres udtryk, signaler, faresignaler eller forstå egne eller andres grænser", skriver Socialstyrelsen i håndbogen.

Socialstyrelsen anbefaler, at den enkelte institution forebygger og opsporer ved at skabe rammer for, hvordan børnene styrkes i at færdes på internettet, da det uundgåeligt er en del af det at være barn.

"Snak derfor om adfærd på internettet - den såkaldte 'netikette', hvordan man deler og ikke skal dele oplysninger om sig selv, og hvordan man skal tænke sig om, før man deler billeder af sig selv", lyder anbefalingen.

Du kan se den danske håndbog og den svenske undersøgelse via disse link:

Læs mere

Håndbog om forebyggelse, opsporing og håndteringaf vold og overgreb mod børn med handicap

Ungar & medier 2017

Powered by Labrador CMS